11 Şubat 2016 Perşembe 11:53
Dünya kayısı başkenti Malatya Kuru Kayısısını Tattı

 Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'dan geçen yıl 104 ülkeye 304 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapıldı.

Dünyada tüketilen kuru kayısının yüzde 85-90'ının karşılandığı Malatya'daki yüksek kayısı rekoltesi ihracata da olumlu yansıdı. Önceki yıl 93 ülkeye ürün gönderen Malatyalı kayısı firmaları geçen sene bunu 104'e çıkarmayı başardı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey kentte yetiştirilen yaş ve kuru kayısının dünyada yoğun talep gördüğünü söyledi.

Malatya kayısısına olan talebin, ürünün aroma ve şeker oranından kaynaklandığını vurgulayan Özbey, üretimdeki liderliği kimseye kaptırmadıklarını ifade etti.

- "Ülke sayının her geçen yıl artırmayı başardık"

Kuru kayısı ihracatı yapılan ülke sayının her geçen yıl artırmayı başardıklarını anlatan Özbey, şunları kaydetti:

"Geçen yıl 104 ülkeye kuru kayısı ihraç ettik. Somali, Gana, Papua Yeni Gine, Afganistan ve buna benzer adı zor duyulan ülkelere bile ulaşmayı başardık. En fazla ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Avusturalya ve Rusya'ya dış satım yaptık. İnşallah önümüzdeki yıllarda hem ülke sayısını artıracağız hem de az da olsa giden yerlere daha fazla ürün göndermeye çaba sarf edeceğiz."

Özbey, geçen yıl 65 bin ton civarında kuru kayısı ihracatı karşılığında ülkeye 304 milyon dolar döviz girdisi sağladıklarına dikkati çekti.

Malatya'nın dünya kuru kayısı ihtiyacını karşıladığını aktaran Özbey, "Dünyaya ihracat edilen bütün kuru kayısıları hesapladığımızda yüzde 85'ini tek başına Malatya sağlıyor. Bana göre dünya kuru kayısıyı sadece Malatya kayısısı olarak tatmaktadır" dedi.

- Rusya pazarı

Özbey, Rusya'nın ihracat yapılan ülke sıralamasında bir önceki yıla göre bir basamak gerilediğini, bunun da en önemli sebebinin ise bu ülkede yaşanan ekonomik kriz olduğunu ifade etti.

Rusya ile yaşanan krizinin kuru kayısı ihracatını çok fazla etkilemediğini vurgulayan Özbey, "Bu anlamda bize gelen bir şikayet yok. İhracatçılarımız farklı liman ve ülkelerden Rusya piyasasına kuru kayısı ihracatını yapıyor" şeklinde konuştu.

Beş kıtaya ulaşmaya çalıştıklarının altını çizen Özbey, "Dünyadaki tüm ülkelere kayısımızı tattırmayı hedefliyoruz. Bunun için de çok çalışıyoruz" diye konuştu.

Dünya, Malatya Kuru Kayısısını Tattı

Dünya, Malatya Kuru Kayısısını Tattı

Dünya, Malatya Kuru Kayısısını Tattı

Dünya, Malatya Kuru Kayısısını Tattı

Son Güncelleme: 11.02.2016 12:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.