10 Mayıs 2016 Salı 11:47
Dünya Talasemi Günü

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, evlilik öncesi her çiftin talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını test yaptırarak öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Şener, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, talesemi ya da diğer adıyla Akdeniz Anemisi'nin kalıtsal kan hastalığı olarak adlandırıldığını belirtti.

Her yıl Türkiye'de taşıyıcı sıklığına göre 300-400 hasta çocuğun dünyaya gelmesinin beklendiğini aktaran Şener, şöyle devam etti:

"Talasemi hastalığında kan hücreleri vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamamaktadır. Doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi hastalığın belirtileri görülür.Talasemi taşıyıcıları dışarıdan sağlıklı görünülürler. Her talasemili çocuğun anne ve babası taşıyıcıdır. İki taşıyıcı evlendikleri takdirde doğacak çocuğun talasemili olma ihtimali yüzde 25'tir. Bu nedenle evlilik öncesi her çift, talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını test yaptırarak öğrenmelidir."

Şener, Malatya'nın Kalıtsal Kan Hastalığı Hemoglobinapati yönünden riskli bölge olmadığını belirterek, bundan dolayı Tanı ve Tedavi Merkezi kurulmadığını kaydetti. Şener, isteğe bağlı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde telasemi testi yaptırılabildiğini belirtti.

Son Güncelleme: 12.05.2016 17:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.