30 Mart 2015 Pazartesi 17:25
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden çiftçilere uyarı

MALATYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçileri reçeteli ve tavsiyeye uygun zirai ilaç kullanması konusunda uyardı. 

İl Müdürü Ali Selvi, yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlı olmayan zirai ilaçların tarımsal ürünlerde kullanılması halinde doğal dengeye ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar verdiğini ifade etti.

Zirai ilaçların hasat sonrası ürün üzerinde kalmaması, doğal yaşama ve insan sağlığına zarar vermemesi amacıyla, çiftçilerin mutlaka reçeteli ve tavsiyeye uygun zirai ilaç kullanması gerektiğini belirten Selvi, "Gelişigüzel ve tavsiye dışı ilaçlamanın  önüne geçilmesi  amacıyla bakanlığımız talimatları gereği her yıl il müdürlüğümüzce tarımsal ürünlerden numune alınarak zirai ilaç  kalıntısı analizi yapılmaktadır. Analiz sonucunda tavsiye dışı zirai ilaç kullanımı tespit edilmesi halinde ürünler imha edildiği gibi idari para cezası da uygulanmaktadır. Ayrıca reçetesiz tavsiye dışı bitki koruma ürününü satan bayiye de idari para cezası verilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Çiftçilerin üretim aşamasında karşılaştığı hastalık ve zararlılara karşı ilçe müdürlüklerinden temin edecekleri Üretici Kayıt Defterlerine zirai ilaçlarını yazdırarak yetkili bitki koruma ürünü bayilerinden zirai ilaçlarını temin yoluna gitmesi ve aldığı ürünü reçete ile karşılaştırarak doğru zirai ilacı temin ettiğinden emin olması gerektiğini kaydeden Selvi, "Üretici Kayıt Defterlerinin ilgili bölümünü bayiye imzalatmalı ve zirai ilacı tavsiye edilen dozda kullanmalıdır" açıklamasında bulundu

Son Güncelleme: 30.03.2015 17:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.