14 Nisan 2016 Perşembe 19:18
Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Elazığ'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın bazı ürünlere uyguladığı ambargoya ilişkin, "Bugün Rusya'nın geldiği nokta itibariyle de şu rahatlıkla görülebiliyor ki bu ambargolarla ikili ilişkilerin düzelmesi veya bir yere gelmesi mümkün değil" dedi.

Malatya'daki temasların ardından Elazığ'da Yöntem Okullarının açılış törenine katılan Tüfenkci, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Rusya ilişkilerini değerlendirdi.

Tufenkci, bir gazetecinin "Putin'in yaptığı açıklamada, 'Türkiye ve Türk halkı dostumuz ancak bazı politikacılarla ilgili problemimiz var' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, 24 Kasım'da Rusya'yla uçak krizi başladığında da bunu tırmandıran tarafın kendilerinin asla olmayacağını ifade ettikleri yanıtını verdi.

Özellikle ambargoların doğru bir yaklaşım olmadığını, ülkeler arasındaki mesafelerin diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade eden Tüfenkci, şöyle dedi:

"Bu diyaloğun kurulması için çağrılar yaptık. Bugün Rusya'nın geldiği nokta itibariyle de şu rahatlıkla görülebiliyor ki bu ambargolarla ikili ilişkilerin düzelmesi veya bir yere gelmesi mümkün değil. Medeni ülkeler ve medeni insanların diyalog kapılarını açarak iki ülkenin menfaati doğrultusunda politikalar geliştirmek lazım. Ben o zaman da Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak şunu ifade etmiştim, 'Bu ambargolarla Rus halkına zarar verir' diye söylemiştik."

"Ambargolar Rus halkının yararına değil"

Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı açıklamalarda, bu ambargolarla vatandaşların zarar gördüğünü, ambargo koyduğu ürünleri iki katına yakın fiyatlarla tüketmek zorunda kaldıklarını itiraf ettiğini anımsatan Tüfenkci, ambargoların kesinlikle Rus halkının yararına olmadığını savunarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Ben şunu düşünüyorum, ticari hayatı kurallarla belirlemek lazım. İkili ilişkileri ve ticareti, ticaretin kurallarına göre belirlemek lazım. Ambargolarla veya yasaklarla hiçbir şey çözülemez. Önemli olan bir daha o ihlallerin oluşmaması veya ihlaller oluşmadığı takdirde de zaten uçaklar düşmez veya düşürülmez. Yeniden diyalog kapılarını açarak, iki ülkenin özellikle geçmişteki iyi ilişkileri ve ülkenin bulundukları coğrafya itibariyle diyaloğun ve barışın ne kadar ihtiyaç duyulduğu da dikkate alınarak yeni bir zeminde diyalog kapıların açmaları gerekir. Yine tekrarlıyorum, ambargolar Rus halkının yararına değil."

- Türkiye'deki Rus turistlerin güvenliği

Bakan Tüfenkci, Türkiye'de bulunan Rus turistlerin güvenliğiyle ilgili de ülkeye gelen herkesin kendilerinin güvencesi altında olduğunu vurguladı.

Yasal yollarla kim gelmişse onları korumak, rahat ettirmek, tıpkı Türk vatandaşı gibi tüm güvenliğini sağlayacaklarını aktaran Tüfenkci, "Zaten Türkiye de bugüne kadar hep bu minval üzerine politikalarını yürütmüştür. Halklar arasında düşmanlığı asla ve asla körüklemedik. Bundan sonra da körüklemeyiz. Biz bütün misafirlerimize, bütün konuklarımıza, bütün turistlere geleneksel Türk misafirperverliği içerisinde onları misafir ederiz ve bağrımıza basarız." diye konuştu.

Son Güncelleme: 14.04.2016 21:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.