14 Nisan 2016 Perşembe 18:03
'İşçi Ve İş Verenin 4 Yıllık Davası Arabulucuda 3 Saatte Çözüldü'

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Bir arabulucu anlatıyor, 4 yıllık devam eden bir işçi davasında, işçi ve işveren geçen hafta arabulucuya gitmeye karar veriyorlar. 4 yıldır devam eden dava arabulucu da 3 saatte bitmiş ve bir hafta sonra da işçi alacağına kavuşmuş." dedi.

Malatya Adliyesinde Arabuluculuk Merkezi açıldı. Burada konuşan Öztatar, Türkiye'de yeni olan ara buluculuk sistemini tüm ülke genelinde uygulamak istediklerini, bu kapsamda Malatya'da Arabulucuk Merkezi kurduklarını söyledi.

Adaleti daha hızlı arayan, sorunlarını kendi kararlarıyla çözmek isteyen insanların Arabulucuk Merkezi'ne başvurabildiğini ifade eden Öztatar, "Adliyenin giriş kısmına kurduğumuz Arabulucuk İrtibat Bürosundan buradaki Arabuluculuk Merkezine yönlendirme yapılacak. Personel ve arabulucularımız gelenleri bilgilendirecek. İnsanlarımız ara bulucuya kolay ulaşım imkanı bulacak." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamış olduğu 6 aylık eylem planı çerçevesinde bireysel iş uyuşmazlıklarının miktar belirlenmeksizin önce ara bulucuya gideceğini, bunun dava şartı olacağını kaydeden Öztatar, "Daha sonra dava yoluna gidecek. Bu da yaklaşık 400 bin iş dosyasının ara bulucular tarafından çözümlenmesi, çözümlenmeyen uyuşmazlıkların dava yoluyla gelmesi demektir. Bununla ilgili bakanlık olarak kanun tasarımızı bitirdik, hazırladık. Şu anda görüşe gönderildi. Meclis uygun gördüğü taktirde yasalaşacaktır. Böylelikle iş uyuşmazlığında zorunlu arabulucu sürecine geçmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Malatya'da 4 iş mahkemesinin bulunduğunu anımsatan Öztatar, iş uyuşmazlıklarının Arabulucuk Merkezi'ne gelmesinin iş dosyalarının ciddi anlamda azalmasına ve arabuluculuğun tanıtılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Hem sorunun hızlı çözülmesi hem de ekonomik olması açısından da ara bulucuk sisteminin önemli olduğuna dikkati çeken Öztatar, "Burada amacımız ticari hayatta iş adamlarımızın sorunlarının bir an önce çözümlenmesi. Daha da önemli olan arabuluculuğun gizli olması dolayısıyla ticari sırların ortaya çıkmaması ve gizli bir şekilde sorunların çözülmesine katkı sağlaması." dedi.

- "Arabuluculukta husumet de sona eriyor"

Arabulucuk sisteminin esasında "toplumsal barış" olduğunu dile getiren Öztatar, "Yani 2 komşunun, akrabanın, işçiyle iş verenin, sorunlarını barışçıl şekilde çözümlemeleri ne sağlayacaktır? Malatya'daki barışın da mimarı olacaktır. İkili arasındaki sorunların barışçı şekilde çözülmesini sağlayacaktır. Mahkeme sorunu çözüyor ama iki taraf da yine birbirine husumetle bakıyor. Oysa ara buluculukta hem sorun çözümleniyor hem de taraflar arasında husumet sona eriyor." ifadelerini kullandı.

Bir işçi davasının Türkiye'de yaklaşık 2-3 yıl sürdüğünü anlatan Öztatar, "Bir arabulucu anlatıyor, 4 yıllık devam eden bir işçi davasında, işçi ve işveren geçen hafta arabulucuya gitmeye karar veriyorlar. 4 yıldır devam eden dava arabulucu da 3 saatte bitmiş ve bir hafta sonra da işçi alacağına kavuşmuş." diye konuştu.

Devam eden davalarda da vatandaşların arabulucuya gidebileceğini aktaran Öztatar, "Davanın devam etmesi arabulucuya gelmelerine sıkıntı yaratmıyor. Arabulucuya gidildiğinde hakim davayı 3 ay erteliyor, bekliyor. Taraflar 3 ay içinde anlaşırsa hakim bu konuda karar vermiyor." dedi.

Konuşmanın ardından Malatya Cumhuriyet Başsavcı vekili Abdulkadir Gündem Öztatar'a kayısı, Malatya Baro Başkanı Enver Han da plaket takdim etti.

Açılışa, Malatya Cumhuriyet Başsavcı vekilli Mehmet Badem ve Adli Yargı ilk Derce Mahkemesi Adelet Komisyonu Başkanı Faruk Fidan da katıldı.

Son Güncelleme: 14.04.2016 21:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.