04 Nisan 2015 Cumartesi 09:57
Kanser Haftası

MALATYA  - Malatya İl Sağlık Müdürü Nail Umay,  Kanser Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Umay, mesajında, kanserin kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlar olduğunu belirtti.

Genel anlamda kanserin vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan yüzden fazla hastalık grubu olduğunu kaydeden Umay, "Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalmasıyla başlar. Tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara hatta ölüme dahi neden olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı, nedeni belirlenemeyen ve uzun süren ateş, halsizlik, ciltte meydana gelen değişiklikler vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen olağan dışı kanamalar, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük, horlama, ben ve siğillerdeki değişiklikler kanserin belirtileri arasındadır" ifadelerini kullandı.

Modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Umay, şunları kaydetti:

"Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir."

Son Güncelleme: 04.04.2015 10:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.