09 Nisan 2016 Cumartesi 11:18
Kayısıda Zirai Don Tehlikesi

Malatya'da bu yıl da önceki iki yılda olduğu gibi mart ayında yaşanan zirai donun etkisiyle kayısıda yüzde 30'lara varan yanma oluştuğu belirtildi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey,  Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'inin Malatya'da gerçekleştirildiğini söyledi.

Kayısıda önceki yıl yüzde 95'e yakın, geçen yıl da yüzde 40'lara varan yanma meydana geldiğini anlatan Özbey, bu yıl şubat aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Malatya'da kayısı ağaçlarının özellikle düşük rakımlı bölgelerde erken çiçek açtığını belirtti.

Mart ayında meydana gelen don olayı nedeniyle kayısı ağaçlarının olumsuz etkilendiğini dile getiren Özbey, "Tabi bu etkilenmelerin derecesini tespit etmek şu anda zor. Zaman içerisinde bunun tespiti yapılabiliyor. Mart ayında yaşanan zirai donun etkisiyle çukur bölgelerde, erken çiçek açan yerlerde kayısıda yüzde 30 civarında bir yanma olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Üreticilere uyarılarda bulunan Özbey, zirai don olacağı öngörülen gecelerde üreticilerin ferdi olarak değil birlikte dumanlama sitemiyle saman, lastik yakarak önlem alabileceğini kaydetti.

- "Üreticiler piyasayı takip etmeli"

Mart ayında geçen sezondan kalma 6 bin 500 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını aktaran Özbey, üreticilerin ellerindeki mevcut ürünlerin satışı için piyasayı takip etmelerini önerdi.

Bu yılki ürün için rekolte tespit heyetinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Özbey, "Şu anda önümüzdeki 4-5 ay eski mahsulün ihraç edileceğini düşündüğüm için pek fiyatlarda anormal bir etkilenme olacağını zannetmiyorum. İnşallah üreticilerimiz de bu konuyu dikkate alır, arz ve talebi kontrol ederlerse ürünlerini istedikleri fiyatlara satarlar." ifadelerini kullandı.

Özbey, kuru kayısı fiyatlarının kalitesine göre 5 lirayla 15 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 09.04.2016 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.