18 Mart 2015 Çarşamba 15:50
Kayseri, Malatya ve Kırıkkale'de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Kayseri, Malatya ve Kırıkkale'de tören düzenlendi.

Kayseri Garnizon Şehitliği'ndeki törende, Vali Orhan Düzgün, Garnizon Komutan Vekili ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Namık Boran, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Ali Yavuz, Şehitler Anıtı'na çelenk koydu, saygı duruşunda bulunuldu ve saygı atışı yapıldı. 

Üsteğmen Mehmet Özkul, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyeti yaşatmak için şehitlerin gözlerini kırpmadan canlarını verdiğini, gelecekte de kendilerinin bu vatan için canlarını vermeye hazır olduklarını söyledi.

Şehitlere de seslenen Özkul, "Şehidim rahat uyu, uğrunda canını verdiğin bu vatan emin ellerde ve hür. Ne biz silah arkadaşların ne de geride bıraktıkların seni asla unutmadık ve unutmayacağız. Aziz şehitlerimiz, bu ülke sizlerin anısını sonsuza dek yaşatacak. Her karışı atalarımızın kanlarıyla sulanmış bu kutsal topraklar al bayrağın altında ilelebet hür ve bağımsız olacaktır" ifadelerini kullandı.  

Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz ise bütün dünyanın, Türk vatanının bir karış toprağı için bütün milletin tek vücut olarak ayağa kalkacağını bilmesi gerektiğini kaydetti. 

Konuşmaların ardından Vali Düzgün şehitlik defterini imzaladı, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Daha sonra şehit mezarlarına karanfil bırakan bırakan protokol üyeleri, şehit ailelerine başsağlığı diledi ve şehitlikteki anı evini gezdi. 

Törene, üzerilerine giydikleri kırmızı tişörtlere Çanakkale Savaşı'nda şehit olan 50 Kayserili'nin isimlerini yazan Hisarcık Anadolu Lisesi öğrencileri de katıldı.

- Malatya

Şehir mezarlığındaki Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışı yapılmasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Süleyman Kamçı, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Aydemir Taşcı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün ile Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Duran Şahin tarafından anıta çelenk sunuldu.

Şehitlik defterine yazdıklarını okuyan Vali Kamçı, Çanakkale Zaferi'nin bir milletin varoluş mücadelesinin muazzam bir iman ve ahlak destanı olduğunu söyledi.

Bu eşsiz destanın vatanı, bayağı, milleti, dini ve devletin yaşaması için en küçük bir tereddüt göstermeden şehadete yürüyen yiğitlerin kanlarıyla yazıldığını dile getiren Kamçı, "Çanakkale ruhu göstermiştir ki dünyada aziz milletimizin var olma iradesini kıracak hiçbir güç yoktur ve yine Çanakkale Zaferi göstermiştir ki yedi düvele karşı koyduğumuz sarsılmaz irademiz, vatan sevgimiz ve millet olma bilincimiz, en büyük zenginliğimiz, en büyük gücümüzdür" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Vali Kamçı ve protokol üyeleri şehitlikleri ziyaret ederek, şehit yakınlarına karanfil dağıttı. Kamçı, göz yaşlarına hakim olamayan şehit yakınlarıyla yakından ilgilendi.

Şehit pilot üsteğmen Selim Keskinkılıç'ın kardeşi Serkan Keskinkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatan için canlarını veren bütün askerlerin ruhlarının şad olmasını ve mekanlarının cennet olmasını diledi.

Bugün ağabeyinin doğum günü olduğunu ifade eden Keskinkılıç, "Abim Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığında savaş uçağı pilotu olarak görevliydi. 1997 yılında Kuzey Irak'a düzenlenen Çekiç Operasyonu'nda helikopterin düşürülmesi sonucu 11 silah arkadaşı şehit oldu" dedi. 

- Kırıkkale

Kırıkkale'deki tören, Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı'nın Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Yarbay Mehmet Eryavuz tarafından burada, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Törende, Süleyman Demirel Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Çanakkale Şehitleri için "temsili asker yoklaması" gerçekleştirildi.

Daha sonra, Kırıkkale Şehitliği’nde devam eden törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve askerler tarafından saygı atışı yapıldı. 

Müftü Yardımcısı Kemal Cengiz tarafından dua edilmesinin ardından Vali Kolat şehitlik defterini imzaladı. Program, Vali Kolat ve protokol üyeleri tarafından şehitlerin mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

 

18-mart-canakkale-zaferi-ve-sehitler-gunu-001.jpg18-mart-canakkale-zaferi-ve-sehitler-gunu-002.jpg18-mart-canakkale-zaferi-ve-sehitler-gunu-003.jpg18-mart-canakkale-zaferi-ve-sehitler-gunu-004.jpg

Son Güncelleme: 04.09.2016 15:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.