04 Aralık 2015 Cuma 17:18
Malatya'da Dünya Engelliler Günü

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'da çeşitli etkinlikler yapıldı. 

Şanlıurfa'da Ribai Meydanı'nda bir araya gelen engelliler, halaylar çekti, yürüyüş yapıp, oyunlar oynadı. 

Ellerinde pankartlarla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyen engelliler, burada Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol'un katılımıyla, el emeği göz nuru ürünlerinin yer aldığı "El Sanatları Sergisi"nin açılışını gerçekleştirdi.

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, gazetecilere yaptığı açıklamada, herkesin bir engelli adayı olduğunu anımsatarak, bunu bütün yetkililer ve vatandaşların unutmaması gerektiğini söyledi.

Engellilerin yaşam koşullarının kolaylaştırılması gerektiğini kaydeden Demirkol, "Engellilere engelsiz bir yaşam tesis etmek bizim gibi yöneticilerin asli görevi ama en mühimi toplum olarak beyinlerimizdeki engelleri kaldırırsak engellilerimiz, kendilerini toplum içerisinde engelsiz bir fert olarak hisseder. Bu hususta da çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

Demirkol, her zaman engellilerin yanında olmaya devam edeceklerini kaydetti.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'taki program, Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından Atatürk Meydanı'nda düzenlendi.

Burada konuşan Vali Yardımcısı Sultan Doğru, engellilerin yaşadığı sorunların sadece kendilerinin değil, tüm insanların ortak sıkıntısı olduğunu söyledi.

Engellilerin normal bir hayat sürmesi için toplumsal duyarlılığın önemli olduğunu kaydeden Doğru, "Engelli vatandaşlara acıma duygusuyla yaklaşmak yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalı. Devletimizin, evrensel ölçüde engellileri sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteğiyle anlamlı, gerçek bir boyuta ulaşacak. Bizim de bugün, burada toplanmamızın sebebi bu. Bir gün bizim de engelli olabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan onlara yardımcı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Görme Engelliler Derneği Başkanı Doğan Nurluyol da toplumun bütün kesimlerinden duyarlılık beklediklerini kaydetti.

Çalışma ve İş Kurumu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce verilen mesleki eğitim kursunda başarı gösteren engellilere sertifikalarının verildiği etkinlikte, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ve Ertuğrul Gazi Görme Engelliler ilk ve ortaokulu öğrencilerinden oluşan mehter takımı, gösteri sundu.

Engelli gençler, türküler seslendirdi.

- Adıyaman

Adıyaman Valiliğinin bahçesindeki tören, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Musa Şimşek'in Atatürk Büstü'ne çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunun ardından işitme engelli öğrenciler, İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okudu.

Musa Şimşek, burada yaptığı konuşmada, "hayatın ne getireceğini ve götüreceğini" önceden kestirmenin güçlüğüne dikkati çekti.

Her insanın doğuştan veya sonradan zihinsel veya fiziksel engelli olabileceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Maalesef dünyamızda hızla bozulan çevre dengesi, genetiği değiştirilmiş gıdalar, iş ve trafik kazaları ve artan çevre kirliliğinin doğal sonucu olarak her yıl engelli sayısı da hızla artıyor. Unutmayalım ki hepimiz potansiyel bir engelli adayıyız. Önemli olan toplum olarak bu durumu kabullenmek, engellilerin yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak onlara yönelik girişim ve çabaları ortaya koyabilmek. Engellilerimizi anlamak, anlatmak, duygularına tercüman olmak, sorunlarına çözüm bulmak, sosyal hayatımızla kaynaştırmak, duygusal ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmak, dayanışmalarını geliştirmek, günlük yaşamlarını kolaylaştırmak, hayatlarını anlamlı hale getirmek hepimizin görevi."

Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Zeynal Alagöz de engelli derneklerinin zor şartlar altında çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Adıyaman'da ayrıca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla golbol müsabakası düzenlendi.

Cumhuriyet Spor Salonu'ndaki oyun, GAP Görmeyenler Derneği ve Görme Engelliler Derneği sporcuları arasında yapıldı.

Karşılaşma 18-18 berabere sonuçlanınca kura çekimi sonucu şampiyon olan GAP Görmeyenler Derneğine kupa verildi.

Karşılaşmayı Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner ve engellilerle aileleri izledi.

- Malatya

Malatya Büyükşehir Belediyesince Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Battalgazi Halk Eğitim Salonu'nda "Engelsiz Düşler" etkinliği düzenledi. 

Etkinlikte konuşan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ziya Kesrikoğlu, Türkiye'de 8,5 milyon engellinin bulunduğunu söyledi.

Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adına belediye olarak çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Kesrikoğlu, "Belediye tarihinde ilk kez Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğünü kurarak engellilerin daha rahat hizmet etme imkanını sağladık. 214 akülü sandalye alarak engellilerin hizmetine sunduk. Son 5 yılda engellilerin de rahatlıkla binebileceği 65 alçak tabanlı otobüsü hizmete sunduk" dedi.

Konuşmanın ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi personelince pandomim gösterisi sunuldu, engelli korosu konser verdi.

Engellilerin çeşitli sanat kurslarında ürettikleri el emeği göz nuru eserler de etkinlik kapsamında sergilendi.

Son Güncelleme: 04.12.2015 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.