31 Mayıs 2015 Pazar 18:18
Malatya'da 'Kayısı İçin Ortak Akıl Platformu' toplantısı yapıldı

Malatya'da "Kayısı İçin Ortak Akıl Platformu" toplantısı yapıldı.

Kentte bir otelde düzenlenen toplantıda AK Parti Malatya milletvekili adayı Nurettin Yaşar, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yaşar, "Kayısı İçin Ortak Akıl Platformu" ile kayısının bütün süreçlerinin incelenerek sorunlarının dinleneceğini ve kalıcı çözümler üretileceğini söyledi.

Malatya'nın her yıl ortalama 100 bin tonun üzerinde kuru kayısı ihraç etmekte olduğunu ve bu ihracatın karşılığında 300-350 milyon dolar girdinin sağlandığını anımsatan Yaşar, "Doğru çözümlerle ihracat rakamı, bir milyar dolara ulaşabilecek. Ortak akıl platformunda toplanan öneriler, üreticiler, işletmeciler, ihracatçılar, müşteriler, akademisyenler, ilgili bakanlıkların ve kurumların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek bir çalıştayda mevcut imkan ve kabiliyetler çerçevesinde değerlendirilecektir" diye konuştu.

Çeşitli eksiklerden dolayı kayısının uluslararası pazarda hak ettiği yerde olmadığını dile getiren Yaşar, şöyle devam etti:

"Dış ülke marketlerinde satılan kayısı fiyatıyla üreticiden çıktığı andaki kayısı fiyatı arasında uçurum var. Üreticinin cebine girmesi gereken paranın büyük kısmı maalesef dış ülkelerdeki büyük marketlerin kasasına girmektedir. Kuru kayısı ülkemizin tat, koku ve cins bakımından dünya ülkeleri arasında neredeyse tekel olduğu bir ihraç ürünü olmasına karşın, yıllara göre rekolte, ihraç ve döviz girdisi miktarlarına göre bir karşılaştırma yapıldığında görünen odur ki ülkemize döviz getirisi çok fazla değişmektedir."

Son Güncelleme: 31.05.2015 18:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.