04 Nisan 2015 Cumartesi 15:28
TÜBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Bölge Yarışması

MALATYA - TÜBİTAK tarafından düzenlenen 46. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri kapsamında gerçekleştirilen Malatya Bölge Yarışması'nda, 13 proje birinci seçildi. 

Malatya Vali Yardımcısı Abdul Kadir Duran, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki yarışmanın ödül töreninde, bilgi üreten ve bilgiyi teknolojiye dönüştüren toplumların, dünyanın seyrini değiştirebileceğini, her alanda güzel adımlarla insanların umudu olabileceğini belirtti.  

Öğrencilere seslenen Duran, yapılan ve yapılacak bilimsel çalışmaların önce millete sonra da bütün insanlığa can suyu olacağının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Bütün dünyada tanınan ve rağbet gören firmaların gençler tarafından kurulduğunu dile getiren Duran, bunun da imkan sunulduğu zaman gençlerin yaşlarından büyük işler başarabileceğini gösterdiğini söyledi. Duran, proje üreten gençlere çalışmalarında başarılar diledi. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de 2004 yılında proje yarışmasına toplam 450 projenin sunulduğunu ve Çankaya Belediyesi'nin izbe bir salonunda sadece İstanbul, İzmir ve Ankara'dan bazı elitist okullarla bazı cemaat okullarının lise öğrencilerinin yaptığı 65 projenin Ankara'da sergilendiğini anlattı.

Bu yarışmanın Anadolu'ya yayılmasında emeği olduğunu ifade eden Çelik, "Çok şükür ki bugün 12 merkezde, proje sayısının 15 bini geçtiğini sanıyorum, bunlardan 2 bini Anadolu sathında sergileniyor ve bunlardan 100 kadarı da Türkiye finaline katılacak. Buradan finale kalanlar da Amerika'da yapılan yarışmalarda, Avrupa Birliği proje yarışmalarında ve dünyanın değişik ülkelerinde yapılan yarışmalarda Türkiye'yi temsil edecek" dedi. 

Türkiye'nin savunmasından enerjisine kadar pek çok alanda dışa bağımlılıktan kurtulması için sivil toplumun, vilayetin, yerel yönetimin, üniversitenin, TÜBİTAK'ın birlikte kolektif beceriyle bu kültürü yaymaya gayret etmesi gerektiğini belirten Çelik, Diyarbakır'dan Elazığ'dan öğrencilerin otobüslerle bu sergiyi gezmeye geldiğine şahit olduğunu kaydederek, bunun büyük bir gelişme olduğunu söyledi.

Çelik, bu kültürü yayarak on binlerce hatta yüz binlerce gencin geleceğin bilim adamı olmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi. 

Açılış konuşmalarının ardından Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli'den toplam 603 projeden 100'ünün jüri üyeleri tarafından sergiye layık bulunduğu yarışma kapsamında, bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih ve Türk dili ve edebiyatı alanlarında birinci, ikinci ve üçüncü seçilen proje sahipleri öğrenci ve öğretmenlere ödülleri verildi. 

Yarışmada, Diyarbakır, Elazığ, Malatya ve Adıyaman'daki okullardan gelen 13 proje birinci seçildi. 

13 proje, Ankara'da düzenlenecek final yarışmasına katılmaya hak kazandı. 

 

Son Güncelleme: 04.04.2015 15:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.