18 Mart 2016 Cuma 13:23
Türk Dil Kurumu Başkanı Kaçalin Dil herkesin malı

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, "Dil herkesin malı ve bir mühendislik dilde yapılmamalı, yapılamaz." dedi.

İnönü Üniversitesinde "Kelimeler ve Kavramlar" konulu konferans veren Kaçalin, Türk dilinin doğru kullanımının önemini vurguladı.

Kaçalin, birleşik zamanı duymayan ve yazmayan öğrenci bulunmadığını belirterek, "Fizikte birleşik zaman var mı? Yok ama gramerde var. Bunu nasıl izah edebiliriz, nasıl oluyor bu birleşik zaman? İşte fazla ileriye gitmek ve düşünmeden ofsayt oyun alanına, sahasına düşmekten doğan ve çok duyduğumuzdan dolayı da 'canım doğrudur herhalde yanlış olsaydı birisi bir yerde dur derdi.' diyebileceğimiz bir tarafa gittik. Dolayısıyla bizim ikinci yabancı dil öğrenen insanımız olmadı çünkü birleşik zaman dünya dilinde yok." diye konuştu.

Dilin yalnızca dilcilere terk edilecek bir şey olmadığını ifade eden Kaçalin, şöyle konuştu:

"Yol yalnızca belediyenin işi değildir. Sosyal hayat yalnız valiliğin, belediyenin işi değildir. Eğitim yalnızca milli eğitimin işi değildir, hepimizindir. Bazı noktalar, sorumluluklar filan müessese üzerinden yürütülüyor olabilir. Dili mühendis de kullanıyor, kaçakçı da kullanıyor, din adamı da kullanıyor, herkes kullanıyor. Dil herkesin malı ve bir mühendislik dilde yapılmamalı, yapılamaz. Yapılırsa sonuç kendisini ifade edemeyen, bir şey üretemeyen bir dil olur. Sonunda şöyle olur, 'bırakalım bu dili başka dilde daha iyi yapıyoruz.' Buna müsaade etmemek bizim elimizde."

Son Güncelleme: 18.03.2016 14:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.