26 Ocak 2016 Salı 18:23
Zirve Yayınevi Cinayetinde Ölenlerin Yakınlarına Tazminat

  Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin maktullerin yakınları tarafından Malatya İdare Mahkemesinde açılan maddi ve manevi tazminat davaları sonuçlandı.

Alınan bilgiye göre, Zirve Yayınevi şirketi ile olayda hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından, İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliği aleyhine Malatya İdare Mahkemesinde, maddi ve manevi tazminat davaları açıldı.

Mahkeme, davaları karara bağladı.

İdarenin hizmet kusuru bulunmadığına hükmeden mahkeme, kusursuz sorumluluk (sosyal risk) ilkesinin yasalaşmış hali 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde davalı İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliğinin sorumlu olduğuna karar verdi.

Mahkeme, ilgili yasanın 9. maddesi uyarınca ölenlerin mirasçılarına 17 bin 320'şer lira maddi tazminat verilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, olayın eylem sanıkları Emre Günaydın, Hamit Çekir, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler tarafından birlikte ve önceden tasarlanarak temel hak ve hürriyetleri yok etmek amacıyla gerçekleştirilen terör eylemi sonucu maktullerin salt belli bir dinin mensubu olması ve bu dinin gereklerini yerine getirdiği inancıyla yayıncılık faaliyetinde bulunması nedeniyle insanlık dışı muameleye maruz kaldıktan sonra öldürülmesi sebebiyle mirasçılarının derin bir elem ve ızdırap duydukları, bu acının, üzüntü ve elemin karşılığı bu kişilere, 100'er bin lira manevi tazminat verilmesine hükmetti.

Mahkeme, Zirve Yayınevi şirketi adına açılan maddi tazminat davasını ise reddetti, söz konusu firmaya 20 bin lira manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı.

Kararın Danıştay'a temyiz edilebileceği belirtildi.

Öte yandan Suzanne Geske ve çocuklarının avukatı İbrahim Kalı, Malatya Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi.

Kalı, 18 Temmuz 2007 tarihinde Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde Tilman Geske, Uğur Yüksel ve Necati Aydın'ın 5 sanık tarafından boğazları kesilerek öldürüldüğünü söyledi.

Olayın ceza davasının halen 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldüğünü kaydeden Kalı, ceza davası devam ederken idarenin hizmet kusuruna istinaden maktullerin yasal mirasçıları adına Malatya İdare Mahkemesinde, maddi ve manevi tazminat davası açtıklarını belirtti.

Kalı, şöyle konuştu:

"Bu dava bugün sonuçlandı. Suzanne Geske ve çocuklarının vekili olarak açmış olduğum maddi ve manevi tazminat davasında mahkeme Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Suzanne Geske ve 3 çocuğuna, 100'er bin lira olmak üzere toplam 400 bin lira manevi, 17 bin 320'şer lira da maddi tazminata hükmetmiş, Malatya Valiliği ve İçişleri Bakanlığını sorumlu görmüştür."

Kalı, olayda öldürülen diğer kişilerin yakınlarıyla ilgili dosyaların da aynı şekilde sonuçlandığını aktararak, her mirasçıya 100 bin lira manevi tazminat verilmesine hükmedildiğini kaydetti.

Son Güncelleme: 26.01.2016 22:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.