20 Nisan 2016 Çarşamba 18:33
Büyükbaş Hayvanlara Yayla Öncesi Tırnak Bakımı

Yaylacılığın yaygın olduğu Muş'taki üreticiler, büyükbaş hayvanlarını yaylaya çıkarmadan önce veteriner gözetiminde tırnak bakımından geçirdi.

Merkeze bağlı Bağlar köyünde büyükbaş hayvanların tırnak bakımını yapan veteriner Ali Tuncer, yaptığı açıklamada, bölgede kış mevsiminde uzun sürmesinden dolayı kapalı alanda fazla kalan hayvanların tırnaklarında aşırı bir uzama yaşandığını söyledi.

Tırnak uzamasının hayvanlarda verim kaybına neden olduğunu aktaran Tuncer, şunları kaydetti:

"Tırnak uzamasından dolayı hayvanlarımız yürüyemez hale geliyor. Bu olumsuzluk sadece hayvanların yürüyememesiyle kalmıyor, tırnak uzamasından dolayı hayvanlarda hiçbir şekilde süt alınamıyor. Et tutmada yine aynı şekilde verim alınamıyor. Köylülerimizin bu konuda bilinçlendirilmesi lazım. Yılda bir sefer dahi olsa hayvanların ayak tırnak bakımı yapılırsa, oluşabilecek çok ciddi ekonomik kayıpların önüne geçilir. Bir 'tırnak uzaması' deyip geçmeyelim. Bir tırnaktan dolayı çiftçilerimizin yıllık et, süt ve yavrudan oluşan kaybını göz önüne aldığımız zaman, bu 3-5 bin lira arasında değişmektedir."

Bölgede hayvanların kış mevsiminde yaklaşık 6 ay içeride kaldığını belirten hayvan sahibi Ali Adanur ise hayvanların ayak tırnaklarının kışın uzadığını söyledi.

Adanur, "Hayvanlarımız kışın yaklaşık 6 ay içeride kalıyor. Bu nedenle ayak tırnakları yürümemeye bağlı olarak aşırı şekilde uzamakta. Bundan dolayı baharda, yaylaya çıkmadan önce büyükbaş hayvanlardan et ve süt verimi almak için tırnak bakımını yapmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 20.04.2016 20:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.