14 Nisan 2016 Perşembe 11:03
'Çeklere Karekodla Güven Kazandırılacak'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini bildirerek, "Çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Çeke de itibar getirerek piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız." dedi.

Tüfenkci, Malatya Organize Sanayi Bölgesindeki iş adamlarıyla bir araya geldi.

Malatya'nın Türkiye'nin denge illerinden biri olduğunu belirten Tüfenkci, kentin kalkınmasının, refah düzeyinin artmasının aynı zamanda Türkiye'nin refah düzeyinin artması ve kalkınması anlamına geldiğini ifade ederek, Malatya sanayisinin yeni harekete geçtiğini ifade etti.

1 Kasım seçimlerinden sonra yakalanan siyasi istikrar ortamının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, "Etrafımızdaki jeopolitik kısıtlamalara, özellikle birçok ihracat noktamızdaki sıkıntılara rağmen ve Türkiye üzerindeki terör belasıyla mücadeleyi sürdürürken bir yandan da ekonomiyi kalkındırma noktasında yeni reformlara imza atma çabalarımız Türkiye'de ekonomik anlamda bir olumlu hava oluşturdu. Şimdi bu olumlu hayayı Türkiye olarak fırsata çevirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Son açıklanan rakamlara göre Türkiye'de sanayinin beklenin üzerinde bir artış gösterdiğini hatırlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"İmalat sanayinde yüzde 7,7 gibi bir artış, Türkiye'nin ihracatındaki kısmi artış ve enflasyonun düşüş eğiliminde olması, yatırım ortamlarının iyileştirilmesi noktasında hükümetimizin bugünlerde açıklayacağı birtakım paketlerle ben inanıyorum ki Türkiye, hem yatırım yapılabilir ülke konumunda daha üst sıralara gelecek hem de yeni ürünlerle ve pazarlarla ihracatımızı da artırmış olacağız."

- "Şirketi, 2 günde kurulur hale getireceğiz"

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Tüfenkci, şirketlerin kurulum aşamalarını kısaltacak birtakım düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Şirketlerin kurulumunun hem maliyetlerini hem de zaman dilimini kısaltıyoruz. 8 günde kurulan şirketi, 2 günde kurulur hale getireceğiz. 100 bin sermayeli bir şirket eğer 3 bin lira maliyetle kuruluyorsa şimdi biz bunu bin liranın altında bir maliyete düşürmüş olacağız. Özellikle şirketler kurulurken vergi dairesini ve noterlere gitme zorunluluğunu da kaldırmış olacağız. Bütün işlemleri Ticaret İl Müdürlükleri nezdinde başlatıp orada bitirmiş olacağız ve tasdik noktasında da ticaret sicil müdürlüklerine bu yetkiyi devretmiş olacağız. Merkezi Nüfus İdare Sistemi ile (MERNİS) beraber potansiyel vergi numarasını alıp şirket faaliyete geçmiş olacak. Aynı zamanda tasfiyeye giden şirketleri de kısa zamanda tasfiye etmek gerekir. Şu an 1 buçuk yıla yakın zamanda ancak şirketi tasfiye ediyordunuz bu da hem zaman hem maliyet getiriyordu. Şimdi bakanlığımız çalıştı, inşallah Bakanlar Kurulu'ndan da geçip Meclis'e gidecek. 6 ay içerisinde şirketleri tasfiye edeceğiz."

- Çekte karekod dönemi

Tüfenkci, çeklerle ilgili de yeni bir düzenleme yaptıklarını bildirerek, "Hafta sonu Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu'nda konuşup son şeklini vereceğiz inşallah. Sonra da Meclis'e sevk edeceğiz. Çeke itibar, güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçiyoruz. Çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Çeki verdiğiniz kişi karekodu okuttuğu zaman sizin geçmişte ne kadar çek ödeyip ödemediğinizi, bankaların gördüğü o sistemi siz de göreceksiniz. Çeke de itibar getirerek piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız." diye konuştu.

Yatırımı kolaylaştırıcı, bürokratik işlemleri azaltacak birtakım tedbirler alacaklarını aktaran Tüfenkci, onu da ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. Nitelikli yatırımcıyı çekme konusunda bütün illerde bir yarış söz konusu olduğunu belirten Tüfenkci, bu konuda kentteki yatırımcıyı kaçınmamak ve yeni yatırımları kente alma noktasında bütünleşmek gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, iş adamlarıyla toplantısının ardından Organize Sanayi Bölgesindeki bir iş yerinin açılışını gerçekleştirdi.

Son Güncelleme: 14.04.2016 18:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.