24 Nisan 2016 Pazar 11:58
Muş Lalesi Tescillendi

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, bahar aylarında yetişen Muş lalesinin tescillendiği söyledi.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Tarımsal Enstitüsü Bitki Araştırma Merkeziyle koordineli yürütülen çalışma sonucu, Muş lalesinin "Muş 1071" ismiyle tescillendiğini söyledi.

Muş lalesinin bahar aylarında sadece 15 gün yetiştiğini kaydeden Çolakoğlu, şöyle konuştu:

"Muş lalesi kentin sembolü haline geldi. Soyu tükenmek üzere olan bu laleyi korumak amacıyla çok daha geniş alanlara yaymak lazım. Muş lalesinin tescil alması çok önemli ancak böyle koruma altına alınabilir. Birçok yerde ekonomik kazanç için lale ekimi yapılırken, Muş'ta lale doğal ortamda kendiliğinden yetişiyor. Bu nedenle bu bitkinin tescilli olması son derece umut vericidir."

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sedat Bozarı ise Muş lalesinin Türkiye'de endemik olarak yetişen zambakgiller bitki ailesine mensup olduğunu belirterek, bu lalenin yetiştiği alanların tarım arazilerine dönüştürülmesinin sorun haline geldiğini ifade etti.

Muş lalesinin ilgi görmesi amacıyla kurulan merkezde faaliyet yürüttüklerini anlatan Bozarı, merkezin, bu türle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirebilecek alt yapı oluşturmak ve türü ulusal daha sonra da uluslararası pazarlara sunmak amacıyla hizmet verdiğini ifade etti.

Laleyle ilgili toplumsal bilinç oluşturmak, üniversite dışındaki birimlere Ar-Ge desteği vermek, türün verimliliğini artırmak, kamuoyunda bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmayı hedeflediklerini anlatan Bozarı, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda faaliyetlerimizi bilimsel ve sosyal alanlarda ilerletmeye çalışıyoruz. Toplumsal bilinç oluşturmak adına çeşitli yarışmalar, paneller ve doğa yürüyüşleri düzenlemeyi düşünüyoruz. Bilimsel olarak da türün, özellikle Muş ilindeki lokasyonlarını belirlemeye çalıştık. Yine Muş'ta lale popülasyonları arasındaki genetiksel farklılık ve benzerlikleri tespit etme yönünde başlattığımız ve proje olarak sunmayı kararlaştırdığımız bir çalışmamız mevcuttur. Üniversite dışında bazı kamu kuruluşları tarafından lalenin tescillendiği bilgisi mevcuttur. Kurumların mikro çoğaltımla ilgili önemli çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Ancak üretime süreklilik kazandırılması gerekiyor."

Son Güncelleme: 24.04.2016 13:07
Anahtar Kelimeler:
MuşLaleTescilleme
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.