12 Mart 2016 Cumartesi 11:28
Muş Osmanlıca Kursunu Tamamlayan Kursiyerlere Sertifika Verildi

- İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı İl Temsilciliğince ortaklaşa düzenlenen "Osmanlıca Türkçesi" kursunu başarıyla tamamlayan 50 kursiyere sertifika verildi.

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen törende konuşan Vali Seddar Yavuz, alfabe değişikliğinden sonra, günümüzde, geçmişimizle alakalı bazı kavramları anlamakta zorluk çekildiğini söyledi.

Yavuz, şöyle konuştu:

"Osmanlı hepimizin övünebileceği bir imparatorluk. Ecdadımızı iyi anlamak, onların fikir dünyasını, düşüncelerini, temel kaynaklarını okuyabilmek gerçekten çok kıymetli. Dil esasında o kadar derin anlamlar içeren bir husus ki dildeki yozlaşma, toplumsal yozlaşmayı da tetiklemekte. Dolayısıyla bugün geçmişimizi ve o dönemdeki kavramları anlamakta sıkıntı içindeyiz. Dil yaşayan bir organizma. Geçmişimizle bu kadar büyük bir kopukluk farklı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bugün gençlerimiz eski tarihlerde çıkan kanunları, hatta yenilenen kanun metinlerini okuyup, anlamakta zorluk çekiyor. Bu konu önemli çünkü Osmanlı bizim tarihimiz. Tarihimizle olan bağlarımızı güçlendirmemiz lazım."

Osmanlıca öğrenme eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığının çok önem verdiğini anımsatan Yavuz, kamu ve STK işbirliğiyle bu işleri daha iyi bir noktaya çekmeyi arzuladıklarını söyledi.

Yavuz, "1950'lerde yazılmış eserleri bugün anlamada zorlanıyoruz. Tabi ki dil yaşayan ve gelişen bir aslında canlı bir organizma ama bu kadar kopukluklar oluşu bizim açımızdan ayrı bir sıkıntı. Tarihi reddeden bir yaklaşımla yolumuzda davam edemeyiz.O yüzden Osmanlı, iyisiyle kötüsü, eksiği fazlasıyla bizim tarihimizdir. Ona hakaret etmek, onu aşağılamak bizim haddimiz değil. Bu süreci çok iyi yönetmeliyiz" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan ise kursu başarıyla bitiren öğretmenlerin okullarda Osmanlıcayı seçmeli ders olarak seçecek öğrencilere, ders verebileceğini ifade etti.

Tören kursiyerlere sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.

Törene İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Çoban, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, Hayrat Vakfı Muş İl Temsilcisi Ebu Bekir Zengin ile kursiyerler katıldı.

Son Güncelleme: 12.03.2016 14:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.