26 Ağustos 2015 Çarşamba 18:16
Muş'ta çiftçilere toprak tahlili uyarısı

MUŞ  - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğluçiftçilere toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

Çolakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, toprak analizinin çiftçiler açısından önem taşıdığını belirtti.

Topraktaki bitki besin maddesi, yetiştirilecek bitkinin gübre cinsi ile miktarlarının tespit edilmesi için analizin önemli olduğunu bildiren Çolakoğlu, şunları ifade etti:

"Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şart. Analizi yapılan toprağa ekilecek  bitki, gübre miktarı ve cinsi ve hatta gübreleme şekli analizler sonucu ortaya çıkar. Tahlil yaptıranlara dekar başına 2,5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Her 50 dekar için bir numune şart. 2015 yılı toprak analiz müracaatı 1 Eylül'de sona erecek. Toprakta eksik olan ve dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen besin maddelerinin hangileri olduğu analizle tespit edilir. Analiz yaptırmadan toprağa gübre verilmesinden dolayı zararlar da ortaya çıkıyor. Doğal olarak bu da masraf demektir. Ayrıca fazla gübre kullanımı toprağa zarar verir."

Son Güncelleme: 26.08.2015 18:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.