08 Temmuz 2015 Çarşamba 14:40
Muş'ta Halk Elinde Manda Islahı Projesi

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, hayvancılık sektörünün gelişmesine yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında manda yetiştiriciliğine verilen destekle manda üretiminde artış yaşandığını söyledi.

Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, "Halk Elinde Manda Islahı Projesi" kapsamında Muş'ta son yıllarda sayıları azalan manda yetiştiriciliğini geliştirmeye yönelik manda başına 800 lira destek verildiğini kaydetti.

Muş'un mera hayvancılığına elverişli olduğunu aktaran Çolakoğlu, kentte yaklaşık 285 bin büyükbaş, 4 bin civarında da manda bulunduğunu belirtti.

Mandacılığın merkeze bağlı köyler ile Hasköy ve Korkut ilçelerinde daha yaygın olduğunu dile getiren Çolakoğlu, şunları kaydetti:

"Mandaların daha çok meralarda gezen ve sulu alanları seven hayvanlar olduğu için bir mandadan günlük 5 ile 10 litre arasında süt alınmaktadır. Manda sütü çok yağlıdır. Mandanın sütünden, yoğurdundan ve tereyağından çok istifade edilebilmektedir. Bu kapsamda mandacılığı biraz daha özendirmek amacıyla Halk Elinde Manda Islahı Projesi bakanlığımız tarafından geliştirilmişti ve bizim bu konuda teklifimiz olmuştu. Proje 2013'ten beri ilimizde uygulanmakta. Bu kapsamda yetiştiricilerimize manda başına 800 lira destekleme ödemesi yapılmaktadır."

Projesi dışında olan yetiştiricilere ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca manda başına 400 lira destek ödemesi yapıldığını aktaran Çolakoğlu, damızlığa ayrılan manda yavrularına da 150 liralık bir destek olduğunu belirtti.

Çolakoğlu, 2014 yılında 278 işletmeye bin 569 manda için proje kapsamında 1 milyon 98 bin 300 lira ödeme yapıldığını belirterek, "Modern tesislerde bu manda başına daha fazla süt alınabilir. Mandacılık geliştiğinde daha fazla süt üretimi olacaktır. Manda sütünden yoğurt, kaymak, tereyağı gibi ürünlerin üretimiyle de farklı bir sektör oluşturulması mümkündür" diye konuştu.

Muş'un 279 bin hektarlık mera alanına sahip olduğunu dile getiren Çolakoğlu, "Özellikle çözüm süreciyle kente güvenlik problemlerinin asgariye inmiş olması dolayısıyla meralarımızdan çok daha iyi istifade edebilmekte" dedi.

Hasköy ilçesine bağlı Karakütük köyünde manda yetiştiriciliği yapan Nimet Kılıçaslan ise birkaç yıl önce mandacılığın büyük ölçüde tükenme aşamasına geldiğini belirterek, proje kapsamında devletin verdiği desteklerle mandacılığın yeniden canlanmaya başladığını söyledi.

Köylerinde her evde en az 5-10 manda olduğunu belirten Kılıçaslan, "Hatta köyde bazı insanlar geçimini büyük ölçüde manda yetiştiriciliğinden sağlıyor" dedi.

Son Güncelleme: 08.07.2015 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.