04 Nisan 2016 Pazartesi 18:03
Vali Yavuz'dan 112 Genelgesi

Muş Valisi Seddar Yavuz, 112 Acil Komuta Merkezine yapılan asılsız aramalarla ilgili genelge yayımladı.

Vali Yavuz, yayımladığı genelgede, 112 Acil Komuta Merkezinde yaptığı incelemelerde gereksiz çağrıların toplam çağrılar içinde büyük yer tuttuğunu hatırlattı.

Bu sorun nedeniyle çağrı karşılayan personellerin mesaisinin büyük bir kısmında bu tür çağrılarla uğraşmak zorunda kaldığını anımsatan Yavuz, şunları kaydetti:

"Personelin verimi düşmekte, gereksiz kaynak israfı yaşanmakta, çağrı karşılayıcı personel gereksiz çağrılarla ilgilenirken acil yardım bekleyen kişilerin 112'ye ulaşmalarında zaman kaybı yaşanabilmekte. Bu durum maddi manevi kayıplar, hatta can kayıplarıyla sonuçlanabilmektedir. 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28. Maddesinin son ek fıkrası uyarınca, '112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre İl Valileri tarafından 250 Türk lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.' hükmü amirdir."

Acil yardım talep çağrıları dışında, merkezi gereksiz yere meşgul eden, bu davranışında ısrar ederek çağrı karşılayıcı personelin görevini yapmasını engelleyen, çalışma verimini düşüren, acil yardım hizmetlerinin sunulmasında zaman ve kaynak kaybına neden olanları uyaran Yavuz, sürekli ve sessiz çağrılarda ise öncelikle teknik arıza olup olmadığı kontrol edilmesi, çocuklar tarafından oyun amaçlı yapılan ve tekrarlanan çağrılarda ailelerine ulaşılarak bilgi verileceğini vurguladı.

Yavuz, acil yardım hizmetleri dışında kalan konulara ilişkin soru sorma, bilgi alma, ihbar verme gibi nedenlerle arayanların çağrıların, alıcılar tarafından 112 hattının sadece acil yardım hattı olduğu konusunda bilgilendirmesinin yapılacağına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Arayanın bu tür aramalar konusunda ısrarcı olması hali, kötü niyetli ve hakaret içeren konuşmalarla personelin aynı numaradan gelen aramalarla sürekli şekilde rahatsız edilmesi halinde de söz konusu davranış İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28. maddesinin son fıkrası gereği, 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre İdari Para Cezası verileceği, tekerrürü halinde de bu ceza iki katı uygulanacaktır. Ayrıca fiilleri Türk Ceza Kanunu kapsamına girmesi halinde Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu genelge ilgili kurumlara emir mahiyetinde olup, kamuoyuna bilgi ve gereği için duyurulur."

Son Güncelleme: 04.04.2016 19:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.