03 Nisan 2015 Cuma 16:40
Varto'da sürü yönetimi kursu başladı

MUŞ - Varto Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu ve Varto Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde, sürü yönetimi kursu başladı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterinerleri Şeref Parlak ve Hamza Kılıç tarafından verilen kursa 25 kişi katılıyor.

Koyun ağılı, keçi barınağı kurabilme, koyun, keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme yeteneği noktasında eğitimlerin verileceği kursun 120 saat süreceği belirtildi.

Veteriner Hekim Şeref Parlak, Varto'da kalifiye çoban ihtiyacını gidermek maksadıyla düzenlenen eğitimin sonunda, katılımcılara sürü yönetimi elemanı sertifikası verileceğini söyledi.

Varto'nun tarım ve hayvancılık ağırlıklı bir ilçe olduğunu aktaran Parlak, "Sürü yönetiminin anneden, babadan, dededen kalma usulle değil çok bilinçli bir şekilde yapılması gerçeği ortaya çıkıyor" dedi.

Eğitimlerin teorik ve uygulamalı gerçekleştirileceğini dile getiren Parlak, şunları kaydetti:

"Teorik eğitim, veteriner hekim ve ziraat mühendislerince veriliyor. Öncelikle eğitim alacak çobanlar belirlendi ve kursumuz başladı. Hayvan bakımı, besleme, süt verimi, gebelik kontrolü, tohumlama, merada otlatma, yemleme gibi hayvancılıkla ilgili her şey anlatılacak. Çoban istihdam etmek isteyen sürü sahiplerine bu eğitimli çobanları önereceğiz. Bir anlamda sürü sahipleriyle çobanlar arasında köprü olacağız. Sürü sahiplerinin eğitimli çobanlar istihdam etmesi için gayret göstereceğiz."

Son Güncelleme: 03.04.2015 16:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.