25 Mayıs 2016 Çarşamba 12:13
Yaylacıların Zorlu Yaşamı

Her yıl ilkbahar mevsiminde çevre illerden Muş'a gelen besicilerin zorlu yayla yaşamı başladı.

Batman'da besicilik yapan Çelik ailesi, geçimini sağlamak için hayvanlarını daha iyi otlatabilecekleri Muş merkeze bağlı Şenyayla bölgesini tercih eden yaylacılar arasında.

Şenyayla bölgesinde kurdukları çadırlara yerleşen Çelik ailesi, yayla yaşamından vazgeçemiyor.

Hayvanları yaylada otlatan besiciler, sütten yoğurt, peynir ve yağ üretiyor.

Yaylada süt sağma, çocukların bakımı, yemek yapmayla çadırların bakımı ve temizliğini üstlenen kadınlar yaşamın en zor olanını üstleniyor.

Hamit Çelik, yıllardan beri besicilik yaptıklarını belirterek, "Tek bildiğimiz iş besicilik, başka bir iş bilmeyiz. Atadan gelen mesleğimiz besicilik." dedi.

Hayatının tamamına yakınını köylerde ve yaylalarda geçirdiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Her yıl Batman'dan Muş'un Şenyayla bölgesine geliyoruz. Dört ay boyunca burada kalacağız ve çok şükür halimizden mutluyuz. Yaylada günümüz sabah 5'te başlıyor, hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Öğlen de tekrar geri geliyoruz. Koyunları günde iki defa sağıyoruz. Akşam bu sütlerden peynir yapıyoruz. Peyniri iki gün beklettikten sonra mandıracılara satıyoruz. Her gün bu işi yapıyoruz. Zor ama biz seviyoruz."

Yaylacıların Zorlu Yaşamı

Yaylacıların Zorlu Yaşamı

Yaylacıların Zorlu Yaşamı

Yaylacıların Zorlu Yaşamı

Son Güncelleme: 26.05.2016 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.