16 Ocak 2018 Salı 13:25
Patnos'ta "Alo Buzağı Hattı" Kuruldu

Patnos İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf İçen, yetiştiricilerin yeni doğan buzağılarını 'Alo Doğan Buzağı' hattını arayarak küp eletmesini istedi.

İlçe Müdürlüğü olarak amaçlarının sığırların kayıt altına alınmasını sağlayarak ülke sınırları içerisinde yapılan suni tohumlama faaliyetini yaygınlaştırarak damızlık vasıflı hayvan sayısını arttırmak olduğunu ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İçen, "İlçe Müdürlüğümüzce üye işletmelerde ve ön soy kütüğü işletmelerinde yeni doğan buzağıların doğumundan itibaren 20 gün içerisinde küpeleme çalışması yapılarak, hayvanların kayıt altına alınması sağlanmaktadır.

Hayvanlar kümelenmediği takdirde zamanında kümelenmemiş hayvanlar için destekleme ödenmez. Aşı kaydı yapılamaz, aşıya bağlı ölümlerde tazminat ödenmez. Küpesiz hayvanlar sigortalanmaz. Küpesiz hayvanların çalınması halinde hiçbir hak iddia edilemez. Tanımlama süresi geçtikten sonra hayvanların tanımlanması, hayvan sahibine idari para cezası verildikten sonra gerçekleştirilir. Küpesiz hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenemez. Küpesi olmayan hayvanların kesimhanelerde kesimi ve hayvan pazarlarına girişi yasaktır. Tespiti halinde ilgililer hakkında cezai işlem yapılır" dedi.

Hayvan sahiplerinin işletmesini tescil ettirmek, işletme plakasını takmak ve tescil edilen işletmesindeki hayvanların tanımlanmalarını sağlamak, doğum, ölüm, kesim, zorunlu kesimleri gibi işletmesinde olacak tüm hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmak zorunluluğunda ve sorumluluğunda olduğunu anımsatan İçen,"Yetiştiricilerimizin, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketlerini 7 gün içinde bildirmeleri gerekmektedir.

Ayrıca meraya çıkartılan hayvanlarla ilgili olarak hayvan sahibi; sığır cinsi hayvanlarını mera veya yaylaya götürmeden önce işletmesinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat ederek çıkış işlemlerini, mera ve yayla işletmesine vardıktan sonra da mera ve yaylanın bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat ederek varış işlemlerini yaptırır. Hayvanların mera veya yaylada bulunduğu süre içinde doğum, ölüm, kesim ya da hareketlerini bildirim süresi içinde mera veya yaylanın bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne bildirir. Mera veya yaylanın bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü yeni doğan hayvanların kulak küpelerini mera veya yayla işletmesine tahsis eder ve kulak küpesi takılacak hayvan olarak veri tabanına kayıt eder. Mera veya yayladan işletmesine getirilmeden önce tahsis edilen kulak küpeleri hayvanlara uygulanır" diye konuştu.

Yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamaları için yeni doğan buzağılarını en geç 7 gün içerisinde Ağrı İli Patnos İlçesine ait 0544.334.80.04 numaralı "Alo Doğan Buzağı" telefon hatlarını arayarak bildirmelerini isteyen İçen, hayvanların kümelenmesinden sonra İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'nden hayvanlarına ait pasaportlarını almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.