11 Ağustos 2016 Perşembe 17:40
3 Ölümcül Hastalık İçin Tek İlaç


İngiliz ilim insanları, her sene fakir ülkelerde milyonlarca kişiyi etkileyen üç hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir bir ilaç geliştirdi.  

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık 3 milyon bileşimin test edilmesi sonucu elde edilen ilacın, parazitlerin ne sebepten olduğu chagas, doğu çıbanı (layşmanyaz) ve uyku hastalığı için ümit ışığı olabileceği belirtildi.   İngiltere'deki York Üniversitesi araştırmacıları, ilacı laf konusu üç öldürücü hastalığa neden olan parazitlerin benzer yapıya sahip olduğu bulgusundan yola çıkarak elde ettiklerini söyledi.

  Bileşimin, etkisi artırılarak aynı anda birçok paraziti öldürebildiğini kaydeden araştırmacılar, ilacın bir an evvel hastalara ulaşabilmesi için yoğun gayret harcadıklarını ifade etti.   Parazitlerdeki proteinlere saldırarak yapılarını bozarken hücrelere ziyan vermeyen ilaç, lüzumlu onaylar alındıktan sonra insanlar üzerinde denenecek.   Araştırmacılardan Dr. Elmarie Myburgh, ilacı "dünyada ilk defa aynı anda aniden fazla parazite tesir etme sıfatıyla çok hususi bir icat" olarak niteledi.

  Özellikle Güney ABD, Afrika ve Asya'da görülen chagas hastalığı, doğu çıbanı hastalığı ve uyku hastalığı, her sene 20 milyon kişiyi etkiliyor ve bunlardan 50 bininin ölümüne ne sebepten oluyor. Parazitlerin ne sebepten olduğu bu üç hastalık, farklı cin sivrisinekler ve böceklerin ısırmasıyla bulaşıyor.   Bu hastalıklar için şimdiye kadar geliştirilen ilaçların birçok taraf etkiye yol açması ve pahalı olması, tedavi sürecini menfi etkiliyor.

 

Son Güncelleme: 11.08.2016 18:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.