08 Aralık 2015 Salı 14:07
Balık Yağının Faydaları? Balık yağı Nasıl Kullanılır? Bir gramı dünyaya bedel!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, balık yağlarının faydalarını HABERTURK.COM okuyucuları için sıraladı.  

Balık yağı neden önemlidir? 

Balık yağının her yaş grubunda kişinin sağlığını geliştirdiğini gösteren birçok çalışma var. Yağ asitleri vücudumuzdaki fonksiyonlar için önemlidir. Balık yağının içerdiği Omega-3, vücut tarafından üretilemediği ve dışarıdan alınması gerektiği için önemlidir.

YAŞAM BOYU ÖNEMLİ

Faydaları nelerdir?

Omega-3 yağ asidinin beyin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında ki etkileri yapılan birçok çalışma sonucunda belirlenmiştir. Yaşam boyu beyin sağlığı açısından omega-3 önemlidir. Omega-3 yağ asitlerinin bilişsel işlev kaybı, Alzheimer hastalığı, otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve depresyon gibi durumların önlenmesinde olumlu sonuçları görülüyor. 

2005 yılında bilişsel yaşlanma ve demans üzerine yapılan bir çalışmada, Alzheimer ve Parkinson’da hayat kalitesinin artırılması ve nörolojik gelişimin desteklenmesi için 1.4-2.0 gr Omega-3 kullanılması tavsiye edilmiştir.ÇOCUKLARIN BEYİN GELİŞİMLERİ İÇİN BALIK YAĞI ÖNERİLİYOR

Çocukların da beyin gelişimleri, dikkatleri, öğrenme hızları üzerine de pozitif etkisini gösteren çalışmalar var. Yine yakın zamanda yapılan bir çalışmada beyin ve sinir sistemi gelişimi için balık yağı kullanılması tavsiye ediliyor. Ülkemizde genel olarak 1 yaş üstünde kullanılması önerilse de hekime sormak koşulu ile daha da erken başlanılabilir.

Farklı bir çalışmada da Yeni Zelanda, Kanada, Almanya gibi Omega-3 yağ asitlerinin yetersiz tüketildiği ülkelerde depresyon oranı yüzde 5 iken, Tayvan, Japonya gibi yeterli tüketildiği ülkelerde bu oran yüzde 1 olarak bulunmuştur. Ayrıca bu pozitif etkinin gebelikte yaşanan depresyon üzerinde de olduğunu biliyoruz. 

Omega-3, kalp damar hastalıkları ve inme riskinde azalma, kalp krizinden korunma ve kalpteki ritim bozukluğunda azalma sağlıyor. Yapılan çalışmalarda Omega-3'ten zengin beslenmenin kalp krizine bağlı ölüm riskini azalttığı, daha önce kalp krizi geçirmiş bireylerde tekrarlama riskini düşürdüğü görülmüştür. Bizlerin de kalp sağlığı için genel önerisi mevsiminde haftada iki kez balık tüketmek, mümkün olmuyor ise balık yağı takviyesi yapılmasıdır. DİYABET EĞİLİMİNİ AZALTIYOR

Diyabete olan eğilimi azaltması, insülin direncini düşürmeye yardım etmesi, diyabetin neden olduğu damar yapısındaki hasarların önlenmesini düşününce, diyabetik bireyler için de çok önemlidir. 

İnsülin direnci ile birlikte seyreden polikistik over sendromunda da ilaç tedavisine ek olarak Omega-3 tercih edilebilir. Adet düzensizliğini, kıllanmayı ve oluşan insülin direncini düşürmede etkili olacaktır.  

Diyetle birlikte yeterli miktarda Omega-3 alımı gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarlarını önleyebildiği gibi, yetersizliğinde de retinada görme fonksiyonlarının azaldığı bilinmektedir. 
Omega-3’ün kemiklere ve kansere karşı koruyucu etkisi de unutulmamalıdır. Kemiklerimizde kalsiyum toplanmasına yardımcı olan Omega-3 kemiklerimizin güçlenmesini, eklemlerimizde hassasiyet ve sabah sertliğinin azalmasını sağlamaktadır.OMEGA-3 CİLDİMİZİ DE UNUTMUYOR! 
Yeterli miktarda Omega-3 alımı yaşlanma ve güneş etkisine bağlı hasarlarda azalma sağlayıp, sedef hastalığı ve egzama tedavisinde yardımcı oluyor. 

Omega-3’e olan ihtiyacımız anne karnında başlar. Omega-3 anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için çok önemli olduğundan anne adaylarının yeterli miktarda Omega-3 tüketmeleri gerekir. Bebeğin bilişsel gelişiminin yanında, erken doğum riskini de azaltır.Balık yağı kullanmaması gereken bir grup var mı? 

Kan sulandırıcı ilaç kullananların doktorlarının kontrolü dışında kullanmaması gerekmektedir. Ayrıca girişimsel işlevlerden 1 – 2 hafta önce bırakılması faydalı olacaktır. 

KAN SULANDIRICI İLAÇ KULLANANLAR DİKKAT!

En çok kimler ihtiyaç duyuyor balık yağına?

Her yaş grubundan herkesin ihtiyacı ama özellikle gebelerde, büyüme çalığındaki çocuklarda (1 –3 yaş), yaşlılarda, kalp damar rahatsızlığı olanlarda, diyabet hastalarında, kolesterol yüksekliği olanlarda, ülseratif kolitte çok önemlidir. 

Son Güncelleme: 08.12.2015 14:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.