13 Ağustos 2015 Perşembe 15:05
Beyin, rüyada da uyanık gibi aktif

Bilim insanları, ilk kez uykunun rüya evresinde beyin hücrelerinin (nöron) hareketliliğini ölçmeyi başardı. Araştırma, nöronların uyku sırasında da son derece hareketli olduğunuortaya çıkardı. İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Yuval Nir, Amerikalı ve Fransız bilim insanlarıyla ortaklaşa yürüttükleri araştırmada 4 yıl boyunca epilepsi hastalarının beyinlerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla yapılan kayıtları incelediklerini söyledi. Araştırma sırasında geçirdikleri nöbetleri izlemek için beyinlerinin farklı bölgelerine elektrotlar yerleştirilen hastalardan uyanıkken, bazı fotoğraflara bakmaları istendi. 

'EŞSİZ BİR FIRSAT' 
Nir, gözlemlerini şöyle anlattı: "Fotoğrafları gördükten sadece 0.3 saniye sonra nöronlar, aşırı derecede aktif hale geliyor. Nöronlar, katılımcılar gözlerini kapatıp aynı fotoğrafı düşünmeye başladıklarında da hareketliliğini sürdürüyor. Aynı hareketlilik, uyku sırasında da kaydedildi. Özellikle hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasındaki göz hareketlerinden hemen sonra nöronlarda benzeri bir hareketlilik gözlemledik. Bu evre, uykunun rüya görülen evresi." Nöronlardaki hareketliliğin görme yetisini kaybetmiş kişilerin de REM uykusu sırasında neden gözlerini hareket ettirdiklerinin açıklanmasına yardımcı olduğuna dikkati çeken Nir, "Araştırma insan beyninde neler olup bittiğini görmek, eşsiz bir fırsat" dedi. 

Son Güncelleme: 13.08.2015 15:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.