10 Nisan 2016 Pazar 00:14
Cilt Lekesi Nedir? Cilt Lekesi Nasıl Geçer ve Cilt Maskesi Nasıl Yapılır!

Cilt lekelerinden kurtulmanın yolları

Cilt lekeleri, hem erkek de hem de kadında görülen bir cilt rahatsızlığı. Cildin renginden daha açık ya da koyu renki olan cilt lekelerinden kurtulmanın yollarını haberimizde sizler için araştırdık.

Cilt lekeleri, hem erkek de hem de kadında görülen bir cilt rahatsızlığı. Cildin renginden daha açık ya da koyu renki olan cilt lekelerinden kurtulmanın yollarını haberimizde sizler için araştırdık. Cilt lekeleri özellikle yanak, burun, alın ve çeneye yerleşir. Ayrıca göğüs ve el üstünde de çıkabilirler.
 

Ciltte görülen leke çeşitleri
Et benleri ya da acrochordons olarak bilinen bu lekeler en çok orta yaşlı ve yaşli insanlarda görülür, şişmanlık, hamilelik gibi faktörler et benlerinin çoğalmasına sebep olabilir. Tek veya daha çok sayıda kahve renkli , yumuşak oluşumlardır.


Cilt benlerin oluşum nedenleri bilinmemektedir. Çocuk döneminde çıkmaya başlarlar, ergenlikte sayıları çoğalır. Küçük noktalar olarak ğörülebilir, üzeri düz veya böğürtlene benzeyen şekilli olarak, bazı durumlarda üzerinde kılllar bile bulunabilen lekelerdir. Çok sayıda ben olan insanlar melanom açısından sık sık kontrol edilmelidirler
Şarap lekesi veya doğum lekesi , yeni doğan bebeklerde görülen damarsal bir anormalliktir.Sağlık açısından herhangi bir risk taşımamaktalar. Çogu durumlarda kendinden kaybolabilirler. Ancak bazen rengi koyulaşabilir ve deri üzerinde kalınlaşma hissedilebilir. Mutlaka göz muayenesi gerekmektedir, çünkü göz ve beyinle alakalı sorunlar olabilir.


Yaşlılık beni veya Seboreik Keratoz- orta yaş ve yaşlılarda görülen deri değişikliklerinden biridir. Normal cilt benlerine çok benzerler ve bazen dermatoloji uzmanları tarafından bile karıştırılabilir, ancak dermatoskopu kullanarak ayrıt edilebilen bir leke çeşididir.


Lentigo veya yaşlılık lekesi, çillerle sıkça karıştırılan bir rahatsızlıktır. Özellikle teni açık olan insanlarda görülebilir. El, yüz, omuz, sırt bölgelerinde kahverengi lekeleri olarak çıkmaktalar. Güneş yanıklarından sonra , sonuç olarak derinin soyulmasından sonra lentigolar yaygınlaşır.


Çiller, daha çok açık tenli ve yeşil ya da mavi gözlü olan insanlarda görülen küçük kahverengi lekelerdir. Genellikle yaz mevsimlerinde çoğalırlar ve orta yaş çağına gelince de kaybolurlar.Güneşe maruz kalan bölgelerde oluşurlar. Güneş lekeleri veya melazma adlı bu lekeler, doğuştan olmayan ve özellikle yüzde görülen kahverengi oluşumlarıdır. Kahverengi lekeler güneşe maruz kalan orta yaş insanlarda daha sık meydana gelir. Yaz vaktinde cildinizi güneşten koruyarak lekelerin oluşumunu engellemenin yollarından bir tanesidir. Fakat bu lekeler sırf güneş ışınların sonucu değildir, gebelik veya menopozda yaşanan hormon bozuklukları, cilt alerjisi, genetik nedenler, depresyon gibi faktörlerden dolayı da oluşabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve nedeni bilinmemektedir, ama koyu tenli insanlarda daha sık ortaya çıkar. Güneş lekeleri genellikle üst dudak, yanaklar ve alın gibi bölgelerde görülür. Çok nadiren kollar ve çenedede oluşabilir.


Su, kum ve kar güneş ışığını daha fazla yansıtır, ayrıca güneş su ve ıslak giysilerden de geçer. Yüzerken üzerinize tişort giymek sizi güneş lekelerinden korumamayabilir. Sudan çıktıktan sonra da vücudunuzda su damlararı ile güneş altında kalmanız da güneş lekelerine yol açar. Özellikle küçük yaşta çocuklar güneşe maruz kalmamalı, çünkü ileride ciddi sorunlara karşı karşıya gelebilirler. Bu nedenle kendinizi korumazsanız bile çocuklarınıza bu konuda daha fazla özen göstermenizi tavsiye ederiz. Güneş koruyucu kremler, şapkalar ve tişortlar ihmal edilmemeli.


Özellikle yaz mevsimlerinde cildimizin bronzlaşmasını, istediğimiz görünümü kazanması için güneş altında kalmayı tercih ediyoruz. Bunun dışında iş gereği de güneş altında kalanlar vardır. Bu durumlarda burun, göz ve göğus üst kısmında koyu lekeler oluşmaya başlar. Ya da daha önceden oluşmuş lekeleriniz varsa ve siz bunları tedave etmediyseniz, bu lekeler daha belirgin olup çözülmesi daha zor olacaktır.


Güneşten mutlaka korunmanız lazım

Tatil bölgesinde olmasanız bile evden çıkmadan önce üzerinize mutlaka güneş koruyucu kremler sürün. Geçen seneden kalan kremleri tekrar kullanmayın, yenisini alın.


Öğle saatlerinde güneş ışınlarından uzak durmaya çalışın, güneşin en etkili ve zararlı saatleri 11.00-15.00 arası. Göz sağlığınız ve göz çevresinde güneş lekesi oluşmaması için mutlaka kaliteli gözlükler kullanmalısınız. Güneşte fazla kalıyorsanız, sık sık banyo yapmalısınız.


Güneş lekelerinden nasıl kurturulur
Kahverengi lekelerden kolay kolay kurtulmanız mümkündür demek aslında kolay değil. Cildinizde oluşmuş lekelerden kurtulma yöntemleri oldukça fazladır ve tek yolu değil de farklı yöntemlerden oluşan yolu seçerseniz eğer güneş lekelerinden kurtulabilirsiniz. İlaçlar, mikrodermabrazyon, lazer uygulamaları gibi doğal ve bitkisel ürünleri de ihmal etmemelisiniz.


- E Vitamini yağı. E vitamini ciltte toz, hava kirliliği gibi etkenlerin sonuçlarlarını ortadan kaldırılmasına yardımcı olur, ayrıca güneş lekelerini azaltacaktır.


- Aloe Vera. Ciltte oluşan kızarıklara ve güneş lekelerini azaltmak için kullanabilirsiniz.


- Limon. Limon suyunda bulunan vitaminler güneş lekelerin açılmasını sağlar. Düzenli olarak kullanmalısınız.
- Sıraladığımız doğal yöntemlerin dışında kahverengi lekelerini azaltmanız için beyazlatıcı kremler de kullanabilirsiniz. Beyazlatırıcı kremler seçerken doğal içerikli olanları tercih etmelisiniz, doğal içerikli kremler alerjik reaksiyonları engelleyecektir.


Peeling. Ciltteki lekeler, sivilce ve izleri, siyah noktalar gibi sorunlarda peeling'i devamlı uygulayıp azaltabilirsiniz. Çünkü peeling ölü derileri atıp cildinizin hava almasını sağlıyor.


- Salatalık. Cilt tedavisi için kullanılan birçok ürün salatalığı içermektedir. Salatalığı ikiye bölüp veya kabuklarını kullanarak cildinize sürün, devamlı uygulanıldığında cildinizin iyileşmesini fark edeceksiniz
- Kriyoterapi. Kriyoterapi veya dondurma terapisini uygulayarak güneş lekeleri, cilt yıpranması gibi sorunlarda size yardımcı olacaktır. Güneş lekelerini sıvı nitrojenle dondurarak, cildiniz tamamen yenilenecektir. Ayrıca bu tedavinin uygulaması da çok kolay. Hastaneye yatma veya anestezi gibi şeyler gerekmediği için çok yaşlı insanlarda bile kullanılabilen bir tedavi türü. Tedavi sonrasında yeni ğüneş lekelerine karşı cildinizi korumalısınız.


- Lazerle güneş lekesi tedavisi. Güneş lekelerini yok etmenin bir yöntemi daha lazer uygulamasıdır. Derinizin üst kısmını soyarak veya renk hücrelerini tahrip ederek cildinizin pürüssüz görünümünü sağlamaktadır. Ancak dikkatli olmalısınız, lekeler tekrar görülebilirler.


- Kimyasal peeling. Kimyasal peeling cildi yenilemekten başka lekelere karşı kullanılan ilaçların daha etkili bir şekilde emilmesini sağlamaktadır. Çok dikkatli bir şekilde uygulanmalı, çünkü kimyasal maddeler derine kaçabilir ve ters tepki gösterebilir.


- Mezoterapi. Deri altına glutation, C vitamini gibi maddeler enjekte ediliyor ve leke rengi açılıyor. Klasik bir yöntem olmadığı için diğer yöntemlere göre daha az faydalı olduğu iddia ediliyor.


- Plazma (PRP) . Lazerle birlikte kullanılıp leke tedavisinde başarılı olabiliyor. Cildi yoğun bir şekilde zenginleştiriyor ve lekelerin azalmasını veya kaybolmasını sağlıyor. Aynı zamanda cildin gençleşmesine de yardımcı oluyor.
- Elma sirkesi. Elma sirkesine su ilave edip düzenli bir şekilde lekelerin üzerine sürmelisiniz. Bu işlemden hemen sonra güneşe çıkmamanız gerekiyor.
 
Cilt lekelerine iyi gelebilecek maskeler

Cilt lekelerine karbonat maskesi:
Gerekli Malzemeler:
-1 yemek kaşığı süzme yoğurt
-1 tatlı kaşığı mısır unu
– 1 çay kaşığı karbonat


Yapılışı:
Yukarıdaki malzemeleri karıştırıp bilhassa çil lekeleri olan bölgelere sürüyoruz ve hassas ciltli kişilerde 5 dk, normal ciltli hanımlarda 25 dk kadar bekletiyoruz. Daha sonra ılık su ile yüzü durulayıp maskeyi kaldırıyoruz.


Cilt lekelerine limon maskesi:


Gerekli Malzemeler:
-2 kaşık yoğurt
-1 kaşık taze sıkılmış limonun suyu
– 1 kaşık bal


Yapılışı:
Limon, bal ve yoğurt karışımıyla hazırlanan bakım maskesi; haftada 1 kez uygulandığında cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur. 1 yemek kaşığı süzme bal, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı limon suyunu karıştırın. Karışımı; cilt lekesi olan bölgeye sürün. 15 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.


Cilt lekelerine çilek maskesi:


Gerekli Malzemeler:
– 5 adet çilek
2 yemek kaşığı süt
Yapılışı:
İçeriğindeki C vitamini ile cildi besleyen çilek; cilt lekelerinin yok edilmesi için de etkilidir. Mevsiminde, haftada 1 kez uygulayabileceğiniz çilek maskesi; cilt lekelerinin azalması için yardımcıdır. 5 adet çileği çatalla ezerek püre haline getirin ve 2 yemek kaşığı ılık sütle karıştırın. Cilt lekesi olan bölgeye masaj yaparak sürün. 20 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.
Cilt lekelerine çay ağacı yağı:
Gerekli Malzemeler:
– 5 damla çay ağacı yağı
-1 damla lavanta yağı


Yapılışı:
Çay ağacı yağı; aktarlar ve doğal ürün satışı yapan dükkânlardan ekonomik fiyatlara satın alabileceğiniz, cilt bakımında etkili bitkisel yağlardan biridir. 5 damla çay ağacı yağı ve 1 damla lavanta yağını karıştırın. Karışımı pamuk yardımıyla cildinize uygulayın ve 20 dakika bekletin. Sürenin sonunda ılık suyla durulayıp kurulayın.
Cilt lekelerine pudra maskesi, bal ve limon suyu karışımı:


Gerekli Malzemeler:
-1 yemek kaşığı bebe pudrası
-1 yemek kaşığı süzme çiçek balı
-1 çay kaşığı limon suyu


Yapılışı:
Ağda sonrasında tahriş olan ve oluşan lekeler kararmalar için kararma açısı maske: Pudra, bal ve limon suyuyla hazırlanan maske; yardımınıza koşacaktır. 1 yemek kaşığı bebe pudrasını; 1 yemek kaşığı süzme bal ve 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışımı; kararma ve leke olan bölgeye masaj yaparak sürün. 20 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.


Cilt lekelerine yoğurt maskesi:


Gerekli Malzemeler:
-3 kaşık yoğurt
-2 kaşık taze sıkılmış limonun suyu
– 1 kaşık elma sirkesi
-1 çay kaşığı nar ekşisi


Yapılışı :
Özellikle hamilelik lekelerine iyi gelen yoğurt maskesinin yapımı çok kolaydır. Yukarıda miktarları verilmiş olan 3 yemek kaşığı yoğurdu 2 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı nar ekşisi ile karıştırıyoruz. Yoğurdu bu iksirlerle karıştırıp çırparak boza kıvamına gelince cilde sürüyoruz ve 45 dakika kadar yüzümüzde kurumasını bekliyoruz. Daha sonra avuç içi ayası ile hafifçe ovalayarak maskenin dökülmesini sağlıyoruz. 3 günde 1 yapacağınız yoğurt maskesi ile hamilelikte oluşan kahverengi cilt lekeleri zamanla kaybolup gidecektir.
 

Son Güncelleme: 10.04.2016 00:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.