05 Temmuz 2017 Çarşamba 13:25
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Çoğaldı

 Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. İsmail Yasir Kırtıl, okulda derse dikkatini vermeyen, yaramazlık yapan ve çok hareketli çocuklarda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan Kırtıl, çocukların psikolojik sorunlarını aşmada en önemli görevin anne, baba ve öğretmenlere düştüğünü belirtti.

Kırtıl, şunları kaydetti:

"Çocuklar, ufacık bir ödevi uzun zamanda yapıyorsa, bir paragraflı soruyu çok uzun zaman anlamakta zorluk çekiyorsa, sürekli aileye karşı gelme eğilimi içine giriyorsa, sorunları erteleme eğilimi varsa, çok hareketli sürekli yerinde duramıyorsa, sosyal ortamlarda kendini ifade etmekte sıkıntı çekiyorsa, ailelerin çocuklarını bir çocuk psikiyatri doktoruna götürmesi gerekiyor. Çünkü bu tür durumların altında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabiliyor. Bu tür hastalıklarda aileler 'küçüktür geçer' diyor. Bu temel bir rahatsızlıktır. Bunun tedavisi var. Özellikle psikiyatri bölümüne ve tedavinin bağımlılık yaptığıyla ilgili bir ön yargı var. Aslında son zamanlarda yapılan çalışmalar da göstermiş ki tedavi olamayan çocukların madde bağımlılığı daha fazla oluyor.

O nedenle bu gözden kaçırılmayacak bir hastalıktır. Öğretmen ve aileler bunu fark ettiklerinde bunu gözardı etmemelidir. Öğrencileri doğru yönlendirmeleri gerekmektedir. Bu tür çocuklarla ilgileniyoruz. Gelene direk ilaç verip göndermiyoruz. Çocuğun kendisiyle ve aileleriyle konuşuyoruz. Ne yapmaları gerektiği hakkında aileleri yönlendiriyoruz."

Polikliniğe başvuran çocuklarla birçok konuda ilgilenerek yardımcı olduklarını ifade eden Kırtıl, madde bağımlısı birçok gence de yardım edebileceklerini dile getirdi.

Kırtıl, şöyle devam etti:

"Kaygı, korku, üzüntü ve içe kapanık olan çocuklarda 'bu ergenlik dönemidir geçer' deniliyor ama bu çok önemli bir dönemdir. Çocuklar bu dönemlerde hayatına yön veriyor bu dönemdeki sorunların kesinlikle gözardı edilmemesi gerekiyor. Başvurmaları halinde hem çocuğa hem de aileye yardım edebiliyoruz."

Son Güncelleme: 05.07.2017 13:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.