05 Kasım 2016 Cumartesi 17:08
Çocuklarda lösemi hastalığının tedavi oranı yüzde 80

Her yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında farkındalık oluşturma günü olarak kutlanan Lösemili Çocuklar Haftası’nda Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, löseminin ve kemik iliği bağışının önemine değindi. Antmen, “Çocukluk çağı lösemileri çocukluk dönemi içerisinde en sık görülen kanserdir. Kesin nedeni yok beşikten mezara kadar her yaş grubunda görülebiliyor. Fakat şekil ve hastalığın ortaya çıkışı farklı olan bir hastalık lösemi. Çocukluk çağı lösemi ile en sık da 2-8 yaş arasında karşılaşılıyor. Şanslı tarafımız çocukluk çağı lösemileri yüzde 80 tedavi edilebilir durumda. Erişkin yaş durumunda ise bu oran yüzde 20’lerde” diye konuştu.


Lösemi hastalığının en az 2 yıl tedavi süreci olduğunu aktaran Antmen şöyle konuştu:
“Çocuklar çok daha dirençliler çok uzun süre kemoterapi alabiliyorlar. Zaten çocukluk çağı lösemilerinin tedavisi minimum 2 yıl civarında. Çoğunluğu hastanede geçiyor. Hastanede geçtikleri sürede genellikle maske takıyorlar. Mikroplara karşı hassas oldukları için mikroptan arındırılmış yiyecekler yemek zorundadırlar. Çok sayıda önlemlerle hayatlarını devam ettiriyorlar. Öyle olması dolayısıyla da çok zor durumlar geçiriyorlar. Bu çocukların bütün Dünya’da ve Türkiye’de desteklenmesi gereken çocuklar. Okullarını bırakıyorlar, işlerini bırakıyorlar. Aileler çocuklarının yanında kalmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca izole bir ortam yaratmak için aileler kendi çaplarında çabalıyorlar. O yüzden lösemi çok zorlu bir süreç.”
"Lösemi hastalarının donöre ihtiyaçları var"
Lösemi hastalarının iyileşebilmesi için kemik iliğine ihtiyaçları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bülent Antmen, “Bu hastaların kana ihtiyaçları oluyor ve kemik iliğine ihtiyaçları oluyor bunun içinde donöre ihtiyaçları oluyor. Çok fazla sayıda sosyal desteğe ihtiyaçları olan çocuklar bunlar. Kemik iliğine ihtiyacı olan çocuklarımız için nasıl kan bağışı yapıyorsak Kızılay’a kök hücre bağışı da yapabileceğimizi bütün topluma hatırlatmak istiyoruz. 18 yaş altı ile 50 yaş üstünün gönüllü bağışçı olunamayacağını da söylemeliyiz” şeklinde konuştu.
"Tedavi maliyeti SGK tarafından karşılanıyor"


Lösemi hastalarının tedavi maliyeti olmadığını ifade eden Antmen, bütün hastane masraflarının SGK tarafından karşılandığını belirtti. Antmen, “Bizim hastanemiz özel olmasına rağmen bu çocuklarımızdan hiçbir ücret alınmıyor. Tüm tedavileri üniversite hastanelerinde olduğu gibi bizim hastanemizde de yapılıyor. Zaten Adana’da şuanda 2 üniversite 1 de bizim hastanemizde tedavi edilebilme şansları var. Bizim merkezimizin farkı kemik iliği transpantasyonunda bütün güneyde ki tek yer olması. Bu açıdan hastaların buraya çok sayıda hasta gelebiliyor” dedi.

Son Güncelleme: 05.11.2016 18:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.