15 Kasım 2016 Salı 16:57
Çukurova Üniversitesi  Meme kanserinde erken teşhisin önemi ?

 

Sakman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin güncel olarak gerçekten toplum sağlığıyla ilgili en büyük problemlerden birisi olduğunun belirtti.

Yaygın hastalıkların en başında meme kanserinin geldiğini, fakat insanların bu hastalığa karşı çok bilinçli olmadığına dikkati çeken Sakman, sekiz kadından birisinin hayatı boyunca meme kanserine yakalandığına anımsattı.

- Erken teşhis önemli

Sakman, hastalığın yüz kadına karşılık bir erkekte de meme kanserinin görülebileceğini, hastalıkta korunmaktan çok erken teşhisin önemli olduğunu ifade etti.

Toplumsal taramaların sürekli olarak yapıldığını ve hekimlerin 40 yaşını geçmiş her hastayı her hangi bir sebeple gördüklerinde mutlaka bir mamografi testi istediğini bunun da, testlerde ele gelmeyen lezyonları erkenden teşhis etme ve hastanın hayatını kurtarma şanslarının olduğunu dile getirdi.

Sakman, toplumda bir farkındalığın olması gerektiğine dikkati çekerek bir kadının her hangi bir şekilde memesinde en ufak şüpheli durum hissettiğinde hiç bir şekilde utanmadan mutlaka uzman bir doktora gitme tavsiyesinde bulundu.

- Şüphe varsa doktora gidilmeli

Memesinde en ufak bir şüphe dahi duyan kişinin muhakkak genel bir cerraha giderek kontrol olması gerektiğini belirten Sakman, şöyle konuştu:

"Çünkü bu yaşamı kurtarmaktan daha ilerisi organı kurtarmak için uğraşılan bir hastalık haline geldi. Artık çok iyi gelişmeler var. Meme kanserine yakalanma riski aslında kadınlık hormonuna ne kadar uzun süre maruz kalırsanız o kadar fazla oluyor. Ama tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanseri ileri yaş hastalığı olarak bilinir."

Vatandaşlarda oluşturulan farkındalıkla artık bu hastalığı daha erken aşamada tedavisine başlamayı sağladıklarını dile getiren Sakman, "Artık bu hastaları çok daha uzun vadeli yaşama hazırlayabiliyoruz. Fakat hekime gitmekten asla utanmaması gerekiyor. Utanmak ölüm gibi kötü sonuçlara yol açabilir." dedi.

Son Güncelleme: 15.11.2016 16:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.