08 Nisan 2016 Cuma 09:31
Diyabet Hastalığının İlaçlarından Biride Belli Aralıklarla Oruç Tutmak

Diyabetin bir ilacı da aralıklı oruç tutmak

Beslenme değişikliği ve hareketsizlik yaşam sonucu diyabet dünyanın başına bela oldu. Hasta sayısı her geçen gün çoğalıyor, en hızlı artış ise Türkiye’de. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl sağlık teması olarak belirlediği diyabetle mücadele için yaşam tarzınızı değiştirmeniz şart. İngiliz genetik profesörü ise oruç tutmayı öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluş günü 7 Nisan’da toplumda farkındalık yaratmak için her yıl belirlediği Dünya Sağlık Günü’nün teması bu yıl diyabet. Örgütün açıkladığı rakamlar ise bu hastalığın ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Rakamlara göre her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayı gittikçe artıyor. Diyabet, Avrupa ülkeleri arasında en hızlı artışı Türkiye’de gösteriyor.

Erken yaşta ölümlere, engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini etkileyen diyabet, ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlık. Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tip 2 diyabetin artış sebebi. 80’li yıllarda ‘zengin hastalığı’ olarak bilinen bu rahatsızlık şimdi daha çok düşük ve orta gelirli ülkelerde ortaya çıkıyor. Rakamlara göre 1980’de 108 milyon olan diyabet hastası sayısı, 2014’te neredeyse dört katına çıktı. Bu hastalıktan ölümler de artıyor. Diyabet her yıl bir buçuk milyon kişinin ölümüne yol açıyor ve ölüm nedeni sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor. 2030 yılında ise diyabetin tüm dünyada ölüm nedenlerinden yedinci sıraya geleceği öngörülüyor.

Diyabetle mücadelede, hayat tarzını değiştirmek çok önemli. BBC Türkçe’nin haberine göre Oxford Üniversitesi’nden genetik profesörü Frances Ashcroft, kilo sorununu kontrol etmek için aralıklı olarak oruç tutma alışkanlığını geliştirmeyi öneriyor. Ashcroft, haftada bir gün yememeyi tavsiye ediyor.

ŞEKER KOMASINA GİREN ÇOCUK VAR!

Başkent Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sangün, diyabet tip 2’nin daha büyük yaşlarda ortaya çıktığını hatırlatarak, hastalığın yeni bir boyutunu açıkladı: “Tip 2 diyabetin ergenlik öncesi yaşlarda da görüldüğü vakalarla karşılaştık. Giderek de yaygınlaşıyor, çünkü hareket etmeyen, bilgisayar başında oturan, hazır yemek tüketmeyi seven, nadiren kullanılması gereken paketli gıdaları günlük tüketen bir çok çocuğumuz var.”      

Sangün, çocuk yaşta tip 2 diyabet nedeniyle şeker komasına girmiş vakaları dahi gördüğünü söyledi. Sangün’ün ailelere önerileri ise şöyle: “Çocuklar, bilgisayar, televizyon, tablet gibi cihazlar dahil ekran başında günde bir-iki saatten fazla vakit geçirmemeli. Yemeklerini daha çok evde, mevsimine uygun hazırlamaya gayret etmeliyiz.” 

Son Güncelleme: 08.04.2016 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.