09 Ekim 2016 Pazar 15:17
Dr. Neslihan Göçet, Annelerin Süt vermesi için desteklerinizi esirgemeyin!

Anne sütünün, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besin olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Göçet, "Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. Bedensel büyümeyi sağlamasının ötesinde, bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi, bağışıklık sistemi ve beyin gelişimini sağlayan biyolojik bir besindir. Herbebek için en iyi, en doğal, uygun ısıda ve en taze besindir. Her zaman temiz ve mikropsuzdur. Anne sütünü vermek için para harcamaya da gerek yoktur, ekonomiktir" dedi.

EMZİRMEK ANNELERİ KANSERDEN KORUYOR

Dr. Göçet, emzirmenin hem bebek dışında anneye de faydalı olduğunu belirtti. Araştırmaların emziren annelerin ileride meme kanseri, yumurtalık (over) kanseri oluşma riskinin azaldığı yönünde sonuçlar verdiğine dikkat çeken Dr. Göçet, erken dönem faydalarını ise şöyle sıraladı:

· Emzirmek beyinden oksitosin hormonu salgılanmasını arttırır, bu da doğumdan sonra rahmin kasılarak küçülmesini (uterin involüsyon) hızlandırır.

· Annenin daha rahat ve stressiz olmasını sağlar.

· Annenin kendine güvenini arttırır, annelik duygusunu geliştirir.

· Annenin kilo vermesini kolaylaştırır.

· Doğumdan sonra erken dönemde yumurtlamayı engelleyerek gebelik oluşmasını zorlaştırır. Kısmen koruma sağlar. Ama hiçbir zaman emzirmenin koruyucu etkisine güvenmemek gerekir, ek korunma yöntemi kullanmak gerekir.

· Tüm memelilerin yavruları için kendi annelerinin sütü en iyi besin olduğu unutulmamalı.

BEBEK HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMELİDİR

Anne ve bebeğin ilk yirmi dört saati birlikte geçirmelerinin önemli olduğuna değinen Dr. Göçet, şu tavsiyelerde bulundu: "Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir. Sütün bol ve uzun süreli gelebilmesi için bebek her istediğinde ve sık sık emzirilmelidir. Emzirmede en rahat pozisyon seçilmeli, bebeğin başı ve gövdesi tam olarak anneye dönük olmalıdır. Emzirme meme başından değil, meme başı çevresindeki koyu renkli kısmı kaplayacak şekilde yaptırılmalıdır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur."

Dr. Göçet, anne sütünün oda sıcaklığında (19-26 0C) 3 saat, buzdolabında (

BEBEĞİN İLK AŞISI: KOLOSTRUM SÜTÜ

Doğumdan sonra 4-5 gün anne tarafından bebeğe verilen koyu kıvamlı ve sarımsı renkte ilk süt olan kolostrum sütünün adeta bebeğin ilk aşısı gibi olduğunu aktaran Dr. Göçet, "Anne sütü ile beslenmenin birçok hastalığa karşı koruduğu bilinmektedir. Bunlar arasında, üst solunum yolu enfeksiyonları ve orta kulak iltihaplanmaları, bağırsak enfeksiyonları, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıkları, alerjik hastalıklar, obezite, diyabet, çocukluk çağı lösemi ve lenfomaları sayılabilir. Bebeğin zeka gelişimi ve entelektüel yapısını da olumlu yönde etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 09.10.2016 15:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.