06 Mart 2016 Pazar 16:50
Dr.Nejdet  karabey Ağrı'da Sağlık Alanında Ki Yanlışlar Konusunda Uyardı !

Ağrı Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. NEJDET  KARABEY , Ağrı'da doğru bilinen yanlışlar üzerine konuştuk. Yaklaşık 1,5 yıldır Ağrı'da görev yapan KARABEY,  Ağrı'da sağlık alanında yanlış bilinen konulardan bahsederek halkımıza yardımcı olmak istediklerini belirtti.

-Bebeklerin yanlış kundaklaması kişisel gelişimi etkiliyor.

Yeni doğan bebeklerin % 100’ü kundaklanmış halde bize geliyor. Kundaklanma yaklaşık 7-8 beze sarılı çocukların eklem hareketleri ve kendisini hareket ettirmesini olumsuz yönde etkileniyor.

Ayrıca kundak herkesinde bildiği gibi çocukların bacakları açık olduğunda kalça çıkığı riskinin çok düşük olduğu fakat kundaklandığı taktirde birleşik olduğundan dolayı kalça çıkığı riskini arttırdığını çocuğun eğer kalça çıkığında meygir varsa bu meygir artış göstererek arttığını kalça çıkığı olmak üzere olan kalçanın da çıkık şekilde döndüğünü görüyoruz.

Bizim ailelerden isteğimiz Ağrı'da havalar çok soğuk  bebeklerin giydirilmesi  gerekirse üzerlerine 3-4 battaniye örtülmesi  fakat bebeklerin kundaklanmamasını istiyoruz.

 

dr.nejdet--karabey-agrida-saglik-alaninda-ki-yanlislar-konusunda-uyardi-!.jpg

Onun dışında gördüğümüz yanlışlardan bir tanesi ise küçük bebeklerin doğar doğmaz altına bebek bezi bağlanmasından ziyade poşetlerin bağlanması.  Poşetler bağlandığı taktirde idrarın ve bebeğin kakasının emilemediği  çocukların uzun süre altının ıslak kaldığı bu nedenle de pişiğe neden olduğu fakat bu pişikler dirençli pişikler olup normalde bir ilaç yazdığımız halde bu bebek 3-4 ilaç ile tedavi vermek durumunda kalıyoruz  bu nedenle ailelerden isteğimiz bebeklerin kesinlikle poşet bağlamamaları  kendi gelirleri imkanında  bir marka iyi marka kötü marka demeyelim her hangi bir bebek bezi almaları çünkü bunlar idrarı emdiğinden dolayı belli bir sürede bebeğin altı kuru kalmakta zaten anneler gerekli bez değişikliklerini yapacaklardır.

-Sağlık Açısından Anne Sütünü Öneriyoruz.

Başka bir konuda değinmek istediğim mama konusudur  Biz kesinlikle bebekler için çok önemli olan sağlık anlamında anne sütünü önermekteyiz.

Mamayı kesinlikle önermiyoruz. Fakat 3-5 gün anne sütü bollaşana kadar ve anne sütü bebeğe yeterli gelene kadar mama verilebilir. Aileler tarafından hiçbir şekilde  anne sütünün yeterli gelip gelmediğine dikkat edilmiyor. Çocuğun anneden doğduktan ve aradan 3 gün geçtikten sonra beslenemediği için tamamen dehitratasyon dediğimiz  beslenme eksikliği ile çocuk bize getiriliyor. Bu durum çocuğun kanındaki tuz oranını çok düşürdüğü gibi aynı zamanda da çok yükseltebilmektedir. Bu durum aynı zamanda beyne olumsuz etki etmektedir.

Ailelerden; anne sütünün yeterli gelip gelmediğini takip etmeleri ve yetersiz bir süt gördüklerinde bize baş vurmalarını istiyoruz. Bu durumda bizim önereceğimiz mamalar olacaktır. Bu mamalarla da çocuk günde üçer saat aralarıyla beslenmesi gerekiyor.

Onun dışında Ağrı'da gördüğümüz bebek sıkıntılarından birisi bebeklerin uzun süre yıkanmamasıdır.  Örneğin bebek annesinden doğduktan sonra hastanemiz tarafından yapılan temizliğe rağmen, benden temizliği vücut temizliği yapılmasına rağmen evine gönderdiğimizde bebeğimizin yaklaşık 15 gün ila 1 ay yıkanmadığına şahit oluyoruz. Bunun yanlış anlaşıldığından, soğuk alacağından soğuk havada yıkanamayacağından ve bebeğin göbek kordonu olduğundan dolayı yıkanmadığını  söylemektedirler. Bunlar yanlış bilinen bilgiler, bebeğin mutlaka yıkanması  göbek kordonuna dikkat edilmesi kuru bir bezle kurulanması ve bebeğin yıkanmasını öneriyoruz. Yıkanan bebeklerin daha hareketli ve daha mutlu olduğunu izlemekteyiz.

 

dr.nejdet--karabey-agrida-saglik-alaninda-ki-yanlislar-konusunda-uyardi-!-001.jpg

 

-Anneler bebek gazını çıkarmayı bilmiyor.

Şaşırdığım bir nokta ;annelerin %80’ni bebeğin gazını çıkarmasını bilmemesidir. Annelerin isterse 1. İsterse 8. doğumu olsun anneler bebeklerin gazını çıkarmadılar.

Bebeklerin gazını çıkarmamaları bizim açımızdan nasıl sorunlar meydana getiriyor. Buna değineyim;

Gazı çıkarılmayan bebeklerin yüzde 70'i  huzursuz, sürekli ağlama nedeni ile geliyorlar. Ayrıca bebeklerin gazının çıkarılmadığı zaman yediği mamanın, sütün aniden ağızdan çıkması "Reflü" dediğimiz olayı meydana getirmektedir.

Ani bebek ölümlerinin nedenlerinden biri de; gazı çıkarılmayan bebeğin ağzından gelen sütün bir daha ciğerlerine kaçtığından dolayı meydana gelmektedir.

Ağrıda bebek ölümü oranında biraz yükseklik var  bu konuda da ailelerin çok dikkatli olmasını istiyoruz mutlaka beslendikten sonra bebeğin gazının çıkarılmasını gerekiyor.

dr.nejdet--karabey-agrida-saglik-alaninda-ki-yanlislar-konusunda-uyardi-!-002.jpg

 

-Kemik İğnesi yapılmasını tavsiye etmiyoruz.

Kemik iğnesi denilen D vitamini iğnesi bizim açımızdan şöyle sıkıntılar oluşturabilir .Hastaların çoğunda "kemik iğnesi yapar mısınız" ? sorusu ile karşılaşmaktayız. D vitamini düzeyini  istediğimde hastanın hiçbir şekilde düzeyine bakılmadığı görmekteyiz. Özel sektörde hastaya gelişi güzel iğnelerin yapıldığı genellikle ailelerin bunu talep ettiğini görüyoruz.

Ailelerden isteğimiz; kemik iğnesi diye bir şeyin olmadığı, D vitamini düşük olduğu taktirde bunu doktorun gerekirse damlayla gerekirse aşı ile tedavi  edebileceği  aktarıyoruz.

-Bebeklerin yanında veya çevresinde sigara içilmemeli.

Ağrı sınır ili ve buraya yurtdışından oldukça fazla sigara gelmektedir. Gözlemlediğim olaylardan biride halkımızın sigara tüketimi noktasından oldukça fazla olması. İçilen sigaranın aşırı olması bebeklerin yanında da içilmesi sağlıklarını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Kış aylarında ülkemizde Grip, Astım, .Zatürre gibi hastalıklar oldukça yaygın. Fakat Ağrı'da evde sigara içilmesi bu oranı daha da yükseltmektedir.

Ağrı'da kömür tüketiminden dolayı hava kirliliği  hat safhada. Hava kirliliğinden dolayı çocukların solunum yollarında enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Buda Astım hastalığını tetikliyor.

Ailelerden isteğimiz şudur; evlerde sigara içilmemeli özellikle çocukların yanında hiç içilmesin. Bazı ailelerde şunu görüyoruz; "balkonda sigara içiyoruz o kokunun anneye babaya sinmesi o çocuğun o havayı teneffüs etmesi  çocukta yine nefes darlığı yarata biliyor." 

Ağrı halkından isteklerimiz bunlardır, çocuklar sağlıklı olduğu sürece bizlerinde neşesi yerinde olacaktır.

Dr. NEJDET  KARABEY " Uzman Çocuk Doktoru"

 

Dr. NEJDET  KARABEY ile yapılan Haberin Videosu

 

Son Güncelleme: 06.03.2016 18:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.