24 Mart 2016 Perşembe 10:24
Dünya Tüberkülöz Günü 24.03.2016

Solunum yoluyla bulaşan tüberküloz, vücudun her bölgesinde tutunabilmekle birlikte, en sık akciğerlerde görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 verilerine göre; dünya nüfusunun 3’te 1’ine tüberküloz mikrobunun bulaştığı bilinmektedir. Mikrobun bulaştığı 9,6 milyon kişinin hastalığı geçirdiği bildirilirken, 1,5 milyon kişi tüberküloz ya da ilişkili rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir.

‘Vücutta yıllarca uyuyabiliyor'

Hastalığın, en sık genç erişkin yaş grubunda görüldüğünü ifade eden Bakan, şöyle devam etti: “Her zaman ortaya çıkabiliyor. Mikrobun bulaştığı herkes tüberküloz hastalığını geçirmez.  Çocukken alınan tüberküloz mikrobu, bağışıklık sistemi tarafından baskılanabilir.

 Uyku durumuna geçen ve çoğalamayan tüberküloz mikrobu daha sonraki yıllarda bağışıklık sisteminin bozulmasıyla alevlenebilir. Hastalık genellikle sessiz başlangıç göstermekle birlikte, farklı belirtiler verir.

 Genellikle uzayan öksürük, balgam çıkarma, gece terlemeleri, zayıflama ve değişken miktarda kan tükürme gibi belirtiler görülmektedir. Belirtiler farklı hastalıklara bağlanarak doktora başvurmakta geç kalınabilir.  Tedavi için hiçbir zaman geç kalınmadığı, mevcut ilaçlar ile tüberkülozun rahat bir şekilde tedavi edilebilir, bu  unutulmamalıdır.”

‘Şok diyetler vereme yol açabilir'

Tüberküloz hastalığının genellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Nur Dilek Bakan, “Kötü yaşam koşulları ve beslenme düzeni yanlış olan kişiler risk altında dedi. 

Vücut direncini düşürüp tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilen şok diyetlerden uzak durulmalı diyen Bakan şunları söyledi: “Bununla birlikte tüberküloz çocuklar, yaşlılar, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları geçirenler ve bununla ilgili bazı ilaçları kullananlar, organ nakli olmuş hastalar, AIDS hastaları ile kot kumlama işçilerinde görülebilir.”

‘Stres ve sıkıntıdan uzak durun'

Stres ve sıkıntının bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Nur Dilek Bakan, şu bilgileri verdi:

“Yorgunluk, aşırı stres ve sıkıntılı kişilerde eskiden ince hastalık olarak isimlendirilen tüberkülozun ortaya çıkma ihtimali yüksektir.

Bunun yanında zorlaşan yaşam koşullarının beraberinde getirdiği stres ve kötü beslenme, ev kadınlarının da tüberküloza yakalanma riskini arttırmaktadır.

Son Güncelleme: 24.03.2016 10:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.