25 Mayıs 2015 Pazartesi 19:10
İlkbahar check-up'ı ihmal etmeye gelmez

Bahar aylarında vücudunuz, yaz için alışma dönemine girer. Nasıl sonbaharda checkup'larınızı yaptırıyorsanız, ilkbaharda da genel sağlık kontrolünüzü yaptırmanız gerekir. 40'lı yaşlardan sonra bu kontrolü senede iki kez yani ilk ve son baharlarda yaptırmanız gerekir. Dora Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, yaz aylarına girmeden önce yaptırılması gereken checkup'lar hakkında bilgi verdi... 

NİÇİN İLKBAHAR? 

İlkbaharda vücudumuzdaki değişiklikler sonbahara göre daha fazladır. Bu aylarda alerjik reaksiyonlar, polen alerjileri, astım, gribal enfeksiyonlar, kalpte çarpıntı, tansiyon oynamaları, yükselme veya düşmeleri sık görülür. İlkbahar ayları, vücut bağışıklık sisteminin en düşük olduğu mevsimdir. Bu nedenle en sık hastalanmalar, Şubat- Mart-Nisan-Mayıs aylarında olur. Tüm kış vücudumuzdan eksilen D vitamini ilkbahar aylarında en düşük seviyeye ulaşır. Bu nedenle bahar ayında güneşi gördüğümüzde güneş ihtiyacını gidermek için hemen güneşlenmek ihtiyacı içgüdüsel bir dürtüdür. Tüm kış boyunca C vitamininden eksik seralarda yetişmiş meyve ve sebzeler nedeniyle C vitamini seviyesi kanımızda azalır ve eksiklik meydana gelir. Halbuki sonbaharda bu vitaminlerin (C ve D vitamin) eksikliği ülkemizde görülmez. D vitaminini ise en çok güneşten cildimiz vasıtası ile alırız. 

ALERJENDEN KORUNMA 

Alerjisi olan çocuk; dışarı, bahçeye çıktıktan sonra gözlerini kaşıyor, ovuşturuyorsa, gözleri kızarmış fakat çapak gibi bir birikinti yoksa, burnu akıyorsa veya hapşırıyorsa alerji olmuştur diyebiliriz. Bu, ya polen ya da çimen alerjisidir. Hemen yüzünü, gözlerini bebek şampuanı ile yıkamalı ve eve girdiğinde banyo yaptırıp saçlarındaki alerjen polenlerden kurtulmasını sağlamalıyız. Yastık kılıfları da sık sık değiştirilmelidir. Çünkü dışarıdaki alerjenler eve taşınır. Büyükler için de aynı tedbirler alınmalıdır. Geçici olarak alerji giderici göz damlaları kullanılabilir. 

İLKBAHAR HALSİZLİĞİ 

Halsizlik, ilkbaharda sonbahar göre daha fazla olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, alerjik reaksiyonlar, gizli deprosyon, anksiyete, stres, uyku problemleri, vitamin eksiklikleri, geçirilen hastalıklar, üst solunum yolu hastalıkları, kilo problemi, kışın vermiş olduğu ağırlık ve hareketsizlik; hepsi etkendir. Bu nedenle ilkbaharda kanınızda yeni taze kan hücreleri yapımı artar ve damarlarınıza pompalanır. Bu, bir çeşit vücudumuzun kendini korumasıdır. İlkbaharda ruhsal kırılganlık artar ve hassaslaşırız. Aşklar ve intiharlar da ilkbaharda artar. 

MİDE KANAMALARINA DİKKAT! 

Mide ve bağırsak ülseri şikayetleri ilkbaharda en üst seviyeye çıkar. Mide kanamaları ve delinmeleri olabilir. Bu açıdan midemizde ülser yapan mikrop olup olmadığını kontrol ettirmemiz gerekir. Bahar aylarında kalp krizi riski en yüksek seviyedir. Spastik kolon, kolit de denilen hassas bağırsak hastalığı, ishal-kabız, yaygın karın ağrısı, dışkı yapma hissi olup fakat yapmakta zorlanma, basur şikayetleri ile karşımıza çıkar ve ilkbaharda çok şiddetlenir. 

CHECK-UP'DA NELER OLMALI? 

Check-up için sadece laboratuvar tetkikleri yaptırılmamalı, bir uzman tarafından muayene edilmeli ve neticeler aynı hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bu yapılmazsa check-up değersiz ve yetersiz olacaktır. Yani kişi kendi laboratuvar testlerini kendi değerlendirmemeli, mutlaka uzman hekimin kontrolünde olmalıdır. 

KİŞİYE ÖZGÜ YAPILMALI 

Yaşa, cinse, mevcut hastalıklarına, hastalıklara ailesel yatkınlığına, kilosuna, muayene bulgularına göre yapılan testler çeşitlendirilip derinleştirilmelidir. Tatbii ki buna check-up'ı yapan hekim karar verir ve değerlendirir. Standart yapılan laboratuvar check-up'ları bu nedenle genellikle yetersiz kalır. 

CHECK-UP'LAR NELER İÇERMELİDİR? 

Bahar hastalıkları göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle kan testlerinden; alerji araştırılmalı ve IgE bakılmalı, kalp krizi riski homesistein testi ile kontrol edilmeli, midede ülser yapan helikobakter mikrobuna, D vitamini seviyelerine bakılmalı, gizli kansızlık olup olmadığı kan ferritin, folik asit, Vitamin B 12 seviyeleri ile kontrol edilmelidir. 40 yaşın üstündeki kadınlarda kemik ölçümü, meme ultrasonu, smear testleri ile gizli kanser gösterge testleri; 40 yaşın üstündeki erkeklerde ise PSA testi, gizli kanser testleri, kemik ölçümü, idrar ve büyük abdest testleri yapılmalıdır. 

SAĞLIKLI BESLENEMEYEN DETOKS YAPABİLİR

Günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketmeyenler yani yeterli miktarda antioksidan gıdaları almayanlar, alkol ve sigara kullananlar, yeterli sıvı içmeyip vücudu ve cildi kurumuş olanlar, stresli çalışma hayatı olanlar, fazla kahve ve şekerli gıda tüketenler, bağırsak problemleri, hazım problemleri , gaz şikayetleri olanlar, sık seyahat ederek sağlıklı beslenemeyen ve hareket edemeyenler, sabahları yorgun uyananlar, halsiz ve sinirli olanların mutlaka senede en az bir kere detoks programı uygulamaları gerekir. Bu detoks programa, mutlaka bir hekim kontrolünde ve gerekli sağlık kontrollerinden sonra yapılmalıdır. 

İLKBAHAR DETOKSU
Detoks ; sağlıklı ve doğal ürünlerin sadece vücuda alınması, toksik maddelerden uzak durma, yıl boyu dışarıdan almış olduğumuz zehirli ve vücudumuzun dışarı atmakta zorlandığı maddelerden kurtulma programı ve yaşam tarzıdır. Vücudumuzda biriken zararlı maddeler organlarımızın çalışmasını yavaşlatır ve hücre seviyesine zarar vererek hücrelerimizin yani organlarımızın kendini yenilemesini durdurur, organ ve dokularımız hızla yaşlanır, Işlevleri bozulur. Bu bizim hızlı yaşlanmamıza, yaşam süremizin azalmasına yol açar. 

ZEHİRDEN KURTULUN 
Bu nedenle detoksunuzu özellikle ilkbahar aylarında yapmalı ve kışın kirli hava, sentetik gıdalar sonucu oluşan zehirli birikimlerden vücudunuzu temizlemelisiniz. Herkes yılda bir kez bu detoks programını ilkbahar aylarında yapmalıdır. 
Detoks yapmamızın nedenleri şunlardır: 
 Hastalıklardan korunmak 
 Erken yaşlanmayı önlemek 
 Organları dinlendirmek 
 Zehirli maddelerden kurtulmak 
 Gençleşmek, cildimizi tazelemek ve güzelleşmek 
 Ruhsal motivasyonumuzu artırmak 
 Stresten kurtulmak, sakinleşmek, iş başarımızı artırmak 
 Enerjik ve kuvvetli olmak 

Son Güncelleme: 25.05.2015 19:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.