29 Temmuz 2016 Cuma 13:08
Kalp Hastalığı Olanlar Dikkat!

Sıcak hava kalbin en büyük düşmanlarından biri. Ritim bozukluğundan sıcak çarpmasına, inmeden ten sorunlarına dek pek çok hastalığa ne sebepten oluyor. Sıcakların bilhassa yaşlıları, bebek ve çocukları, kalp hastalarını, şeker, böbrek ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanları daha fazla etkilediğini belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akkaya; dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Güneşe çıkılacak saatlere dikkat

Sıcaklardan herkes etkilenebildiğini ama etkilenmenin derecesinin bilhassa yaşlılarda, bebek ve çocuklarda, kalp hastalarında, şeker, böbrek ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişilerde ya da yatağa bağımlı olan hastalarda daha ağırbaşlı olabildiğini kaydeden Dr. Akkaya; "Yine uzun süre güneşe maruz kalınan mesleklerde çalışanlarda sıcaktan etkilenme ihtimali daha yüksektir. Vücut ısımızın normalde 36-37 dereceler arasında olması gerekir. Aşırı sıcağa maruz kalındığında cildimizde bulunan damarlar vücudumuzu soğutmak için olması gerekenden daha fazla genişlerler. Buna terleme de eklenince vücuttan su ve tuz atılımı gerçekleşir.

Genişlemiş olan damarlar kalbin iş yükünü artırırken, sıvı kaybı ise organlarımızın beslenmesinde azalmaya yol açar. Bu nedenle riskli grupta yer alan kişilerin çok lüzumlu olmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmamaları gerekir. Özellikle de ısının yüksek olduğu ve güneş ışıklarının cildimize dik temas ettiği 10:00-17:00 saatleri arasında dikkatli olmakta yarar mevcut. Dışarı çıkılması mecbur durumlarda ise gölgede durmaya itina gösterilmeli" dedi.

Sıcak hayati organları menfi etkiliyor

Vücut ısısının çok arttığı durumlarda sıvı kaybıda çok olacağından beyin, böbrek, kalp ve akciğerler gibi hayati organlarımızın kanlanması azalır ve çalışmaları menfi şekilde etkilenir. Bilinçte bozulma, bayılma, idrar oluşunda ve çıkışında yetersizlik, göğüste ağrı, kalp ritminde arıza ve tansiyonda dengesizlikler oluşabilecek belli başlı rahatsızlıklar olarak sayılabilir. Yaşlı hastalar bilhassa kalp ve tansiyon nedeniyle genellikle idrar söktürücü olarak adlandırılan ilaçlar kullandıklarından vücutlarında su atılımı fazlalaşır. Aşırı sıcakla birlikte su kaybı arttığı için bu hastalarda sıvı kaybı çok belirgin hale gelebilir ve tansiyonları çok ağırbaşlı düşebilir. Kalpleri zayıf çalışan ihtiyar hastalarda organ dolaşımları bozulup böbrek yetersizliği gelişebilir, kan çok pıhtılı hale gelip nüzul gibi durumlara yol açabilir.

Sıcak havalarda kalbe dikkat

Aşırı sıcaklarda oluşabilecek organ beslenmesinin bozulmaması için kalp normalden daha kuvvetli ve hızlı çalışır. Birçok hasta nabız sayısının arttığını ifade eder. Artan nabız sayısı hastalarda çarpıntı hissi oluşturabileceği gibi altta yatan ritim problemlerinin ortaya çıkmasına da yol açabilir. İş yükü artan kalpte özelliklede ihtiyar hastalarda atrial fibrilasyon (AF) olarak bilinen ritim bozukluğu tetiklenebilir. Bu hastalar kalp atımlarını düzensiz ve genellikle hızlı olarak algılarlar.

Son Güncelleme: 29.07.2016 16:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.