19 Kasım 2015 Perşembe 11:05
Kan şekeriniz düşük mü?

 Seviye olarak hipoglisemi şeker düzeyinin 70 mg/ dL'nin altına inmesi olarak kabul edilir diyen uzmanlar, düşük kan şekeri seviyelerinin tedavi edilmediğinde sara nöbeti, bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabileceğini aktarıyor.

Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum bazı zamanlarda hiçbir sinyal de vermiyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, İç Hastalıkları Bölümü'nden, Prof. Dr. Aydın Tunçkale, bu hastalığın bilinmeyenlerini ve tedavi şekillerini anlatıyor:

NASIL BESLENMEK GEREKİR?
* Kompleks karbonhidratlar kanda şeker oranının değişmesini daha az etkileyeceği için kandaki şeker seviyesinin daha sabit kalmasını sağlayacaktır. Kompleks karbonhidratlara örnek olarak tam buğday ekmeği ve tam buğday ekmeğiyle yapılan diğer unlu ürünler, kepekli makarna, esmer pirinç ve kuru baklagiller verilebilir.
* Basit karbonhidratlardan kaçının. Basit karbonhidratlara örnek olarak sofra şekeri, bal, reçeller, lokum, pastalar, tatlı - tuzlu pastane ürünleri, şekerler verilebilir.
* Lif alımını arttırın. Sindirilebilir lifler genellikle sebzelerde, meyvelerde, kuru baklagillerde, tahıllarda ve buğdayda bulunur. Karbonhidratlar lifle birlikte yendiğinde daha yavaş sindirilir.
* Taze meyveleri veya şeker eklenmemiş konserve meyveleri, meyve sularına tercih edin. Meyvelerin içindeki lif şekerin emilim hızını yavaşlatır.
* Öğünlerini az yiyin ve ara öğün mutlaka tüketin.
* Kafein içeren içecekleri ve yiyecekleri tercih etmeyin. Kafeinin hipog- lisemi etkilerinin (halsizlik, fenalık hissi gibi) aynısını ortaya çıkardığı ve kişilerin kendilerini daha kötü hissetmelerini sağladığı saptanmıştır.

İDEAL KİLODA KALIN
* Alkolden ve alkol içeren içeceklerden uzak durun. Alkol kan şekeri seviyesini düşürür.
* Fazla kiloları vermeye ve sağlıklı kilonuzu korumaya çalışın. Kilo fazlası vücudun insulin kullanma kabiliyetini azaltır.
* Yağ tüketimini azaltın. Yağ oranı yüksek beslenme, vücudun insulini kullanmasını kötü yönde etkiler. Yağ kalori yönünden de fazla olduğu için yağ tüketimini kısıtlamak kilo vermeye de yardımcı olacaktır.
* Et, balık ve tavuk grubunu kızartma yerine, fırında, ızgarada, buğulama veya haşlama yollarıyla pişirmeye özen gösterin.
* Et ürünlerini yağsız yapışmayan tavada pişirmeye çalışın.
* Etlerin yağlarını ve derilerini pişirmeden önce ayıklayın.

HİPOGLİSEMİ SEBEPLERİ NELERDİR?
* Kan şekerini düşüren ilaçların fazla dozda alınması,
* Pankreasta insülin salgılayan tümör (insülinoma),
* Aşırı egzersiz yapılması,
* Aşırı alkol tüketimi.

HİPOGLİSEMİ ANINDA NELER YAPILMALI?

Hasta diyabetikse hızla şekerli yiyecekler almalıdır. Bu şekerli su, ağızda kesme şekerin eritilmesi, meyve suyu, bal olabilir. Ayrıca bu durumlarda kullanılabilecek glukoz tabletleri de vardır.

Bunlardan herhangi biri yapıldıktan 15 dakika sonra kan şekeri kontrol edilmelidir.

Eğer hipoglisemi sürüyorsa aynı şeylerin bir kez daha tekrarlanması gerekir. Kan şekeri normale döndükten sonra da bir ara öğün yenebilir.

Eğer hasta diyabetik değilse kan şekeri normale döndürüldükten sonra mutlaka bir hekime başvurmalıdır.

Son Güncelleme: 19.11.2015 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.