27 Eylül 2016 Salı 11:17
Karaciğer Hastası Genç Kız Sağlığına Kavuştu

 Erzurum'da 7 yıldır karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören ve aynı rahatsızlık nedeniyle genç yaşta annesini kaybeden Zeynep Erdem, Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezindeki ameliyat ile sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Karaciğer yetmezliği sebebiyle 7 yıldır tedavi gören ve aynı hastalık nedeniyle genç yaşta annesini kaybeden 24 yaşındaki Erzurumlu Zeynep Erdem, 3 yıl önce organ nakli için Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezine başvurdu.

Yıllarca uygun donör bulunamadığı için karaciğer nakli yapılamamasına rağmen umudunu kaybetmeyen Erdem, bir süre önce söz konusu merkezden "Rize'de kadavradan kendisine uygun olabileceği değerlendirilen bir karaciğer bulunduğu" haberini alınca büyük sevinç yaşadı.

Erdem, yapılan tetkikler sonucu kadavradan alınan böbreğin nakle uygun olduğunun tespit edilmesi üzerine, FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz akşamı ameliyata alındı.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyatla kadavradan alınan karaciğer nakledilen Erdem, yıllardır süren umutlu bekleyişinin sonunda sağlığına kavuştu.

Ameliyat sonrası alındığı yoğun bakım servisinden çıktığında Türkiye'de bir darbe girişimi olduğunu öğrenen Zeynep, hem sağlığına kavuşmanın hem de Türkiye'nin darbe teşebbüsünden kurtulmasının mutluluğunu yaşadı.

Zeynep Erdem AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 7 yıldır karaciğer yetmezliğiyle mücadele verdiğini ifade ederek, 3 yıldır da kadavradan organ nakli beklediğini dile getirdi.

Erdem, organ nakli merkezinde gerçekleştirilen karaciğer nakli ile sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Son 3 yıldır kadavradan karaciğer nakli bekliyordum. Organ Nakli Merkezinden yaklaşık 2 ay önce bir akşam vakti 'kadavradan karaciğer var' diye güzel bir haber geldi. Çok şükür uydu, ameliyat oldum, şimdi gayet iyiyim. Doktorlarımıza ve bize bu imkanları sunduğu için devletimize çok teşekkür ediyorum." dedi.

- "Darbe gecesi hem Türkiye hem ben kurtuldum"

Ameliyattan çıktığında darbe girişimi olduğunu öğrendiğini anlatan Erdem, şöyle devam etti:

"O gece ameliyattan çıktığımda akşam saatleriydi. Aradan biraz vakit geçince doktorlar canım sıkılmasın diye televizyonu açtılar. İlk önce TRT spikerini görünce neden ağlıyor diye afalladım. Darbe deyince yaşamasam da 1980'li yıllar aklımıza geliyor. Darbe gecesi halkın durumu, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın o gece gösterdiği emeği, halkına sahip çıkması bizleri çok gururlandırdı. Allah onları başımızdan eksik etmesin. Doktorlarımıza hiç bir telaşa ve paniğe kapılmadan hastalarını bırakmayıp gösterdikleri mücadeleden dolayı gerçekten minnettarım. Darbe gecesi hem Türkiye hem ben kurtuldum. O gece bana yeniden bir hayat sunulmuştu"

Erdem, yaklaşık 5 yıl önce 44 yaşındaki annesi Güvercin Erdem'i karaciğer yetmezliği nedeniyle kaybettiğini anlatarak, herkesin organ bağışında bulunmasının önemine dikkati çekti.

- "Organları toprağa gömmeyelim, yeniden hayat yeşertelim"

Kendisine organ bağışında bulunan aileye minnettar olduğunu vurgulayan Erdem, "Allah bana o gece ciğer gönderen arkadaşın ailesine sabır versin. Nakil veren kişiye de sonsuza dek rahmet eylesin. Bu durum benim için çok duygusal bir anlam taşıyor. Sonuçta başka bir insana hayat sunuyorsunuz, belki ailesi hüzünlü ama bir anlamda hayırlı bir işe vesile oldukları için mutlular. Organ bekleyen binlerce insan için halkımıza sesleniyorum, organları toprağa gömmeyelim, yeniden hayat yeşertelim." dedi.

Prof. Dr. Gürkan Öztürk de 15 Temmuz'daki darbe girişimini lanetlediklerini söyleyerek, bu girişiminin Türkiye'nin başına gelmiş en kötü eylemlerden biri olduğunu kaydetti.

Darbe girişimi sırasında şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

"Şehit ve yaralıların yaptıkları karşısında bizim yaptıklarımızın hiçbir kıymeti, önemi yok ama o gün biz de görevimizin başındaydık. Karaciğer nakli özelikle kadavra olduğunda ne zaman yapacağınızı planlayamıyorsunuz ve bir takım şartları da öteleyemiyorsunuz. Mecburen o gün işlemi yapmak zorundaydık. Ama bir taraftan ülkede ciddi bir olay gerçekleşirken bir taraftan da insanların hayatı için uğraşıyorduk. Zeynep yaklaşık 7 yıldır hasta ve 3 sendedir de karaciğer nakli bekliyordu."

- "Allah Türkiye'mize bir daha böyle kötü günler yaşatmasın"

Gürkan Öztürk, 15 Temmuz darbe girişimi olduğunda hem hastalarıyla ilgilendiğini hem de meydanlarda olduğunu anlatarak, Erdem'in de darbe teşebbüsü günü sağlığına kavuştuğunu dile getirdi.

Erdem'in darbe teşebbüsü günü sabah saatlerinde ameliyata ve ameliyat sonrası öğleden sonra yoğun bakıma alındığını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"O gece yaşanan olaylar karşısında biz hastanın başında yoğun bakımdaydık. Bir taraftan ülkenin durumu sıkıntıya girmişti. Ekibimizin tamamı o gün olanlar için kahroldu. Zaten darbe girişimini duyduktan sonra meydanlara indik, çünkü yapılan çağrı açıktı. Hem meydanda hem de hastanın başında görevimiz vardı. Zeynep'in de ifadesiyle o gece hem memleket hem de Zeynep kurtuldu. Zeynep, Karaciğer naklinden sonra sağlığına kavuştu. Allah Türkiye'mize bir daha böyle kötü günler yaşatmasın"

Son Güncelleme: 27.09.2016 11:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.