11 Kasım 2016 Cuma 14:44
Kuş gribine beş gün uygulamalı eğitim ? Kuş gribine karşı alınacak tedbirler ?

 Yaşanabilecek bir salgın karşısında yapılması gerekenler hakkında bilgilerin verildiği çalıştaya sekiz ilden katılan veteriner hekimler edindikleri bilgileri sahada uyguladı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2003- 2007 yılları arasında 273 vakada 167 ölüme yol açan kuş gribi hastalığı hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından beş gün süren 'Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi' çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya Denizli Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Gıda tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri, Denizli, Isparta, Aydın, Burdur, Afyon, Muğla, Antalya ve İzmir'de görevli veteriner hekimler katıldı.

Hastalığa karşı mücadele ve olası salgın durumlarında yapılması gerekenler hakkında düzenlenen çalıştayda Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı'nda görevli veteriner hekim Ümit Zoray eğitimci olarak 3 gün boyunca kuş gribi etiyolojisi, klinik semptomları ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi.

Çalıştayın dördüncü gününde Pamukkale İlçesi Küçükdere Mahallesi'nde olası bir salgın durumunda uygun personel ve ekiplerin oluşturulması, korunma ve dezenfeksiyon yöntemleri, itlaf ve imha yöntemleri, riskli bölgelerdeki kanatlı hayvanlardan numune ile swap alımı konularında uygulamalı saha eğitimi yapıldı. Çalıştayın son gününde ise yapılan sonuç değerlendirmelerinde bulunuldu.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, kuş gribi hastalığının Türkiye'de ve dünyada önemli ekonomik kayıplara, olumsuz gelişmelere sebep olduğuna dikkat çekerek, "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Her an teyakkuz halindeyiz. İlimiz su kaynaklarının bulunduğu göçmen kuşların uğrak yeri olan sulak alanlarda daha dikkatli olunmalıdır" dedi. Toplantı sonunda katılımcılara protokol üyelerince sertifikalarının verilmesiyle çalıştay sona erdi.

Son Güncelleme: 11.11.2016 14:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.