21 Mart 2017 Salı 15:37
Mangal Sevenler Dikkat! Kanser Kapıda

Mangaldan gelen kanser tehlikesi nedeniyle vatandaşları uyaran Alabaz, kırmızı etin ne çok yanmış ne de az pişmiş tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda mangal sırasında etlerin isli ve fazla kömürleşmiş olmaması gerektiğini söyleyen Alabaz, mangal sırasında kanserojen madde oluşmaması için etin mangaldan 15 cm uzakta olması gerektiğine değindi. 

Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ömer Alabaz, 1-31 Mart Kolorektal kanser farkındalık ayı nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. Her yıl dünya çapında kolorektal kanser tanısı konulan kişi sayısının bir milyon olduğunu söyleyen Alabaz, 500 bin hastanın her yıl bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti. 

Kadın ve erkeklerde kolorektal kanserlerin eşit oranda görüldüğünü belirten Alabaz, hastalığın hem kadın hem de erkeklerde 3. sıklıkta görüldüğünü söyledi. 

ERKEN TANI ÖNEMLİ 

Erken tanı ile Kolorektal kanserin hem önlenebileceğini hem de tedavi edilebileceğini belirten Alabaz, kolon kanserinden binlerce insanın bilinçlendirme kampanyaları ile kurtulabileceğini belirtti. Her yıl Mart ayında kolorektal kanser konusu farkındalık çalışmaları yapmanın önemli olduğunu belirten Alabaz, hastalığın belirtilerinin günlük belirtiler olduğu için hastaların doktora başvurmakta geç kaldığını dile getirdi. 

Halsizlik, karın ağrısı, kabızlık, kansızlık, ishal gibi belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten Alabaz, her yıl dünya genelinde 1 milyon kişiye kolon kanseri tanısı konduğunu dile getirdi. 

MANGAL SEVENLER BUNLARA DİKKAT
Prof. Dr. Alabaz, kolon kanserinde kırmızı et pişirme tekniğinin çok önemli olduğunu belirterek mangal sevenleri de uyardı. Kırmızı etin çok yanmış ve az pişmiş olmasının kansere neden olabileceğini belirten Alabaz, mangal yaparken mutlaka 15 cm kuralına dikkat edilmesi gerektiğini, etin mangalda fazla kalmasının kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabileceğini dile getirdi. Alabaz aynı zamanda dumanlı, isli ve çok yanmış et tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Mangal sevenlere Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ömer Alabaz’dan uyarı geldi. Mangaldan gelen kanser tehlikesi nedeniyle vatandaşları uyaran Alabaz, kırmızı etin ne çok yanmış ne de az pişmiş tüketilmemesi gerektiğini söyledi. 

Aynı zamanda mangal sırasında etlerin isli ve fazla kömürleşmiş olmaması gerektiğini söyleyen Alabaz, mangal sırasında kanserojen madde oluşmaması için etin mangaldan 15 cm uzakta olması gerektiğine değindi. 

Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ömer Alabaz, 1-31 Mart Kolorektal kanser farkındalık ayı nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. 

Her yıl dünya çapında kolorektal kanser tanısı konulan kişi sayısının bir milyon olduğunu söyleyen Alabaz, 500 bin hastanın her yıl bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti. Kadın ve erkeklerde kolorektal kanserlerin eşit oranda görüldüğünü belirten Alabaz, hastalığın hem kadın hem de erkeklerde 3. sıklıkta görüldüğünü söyledi. 

ERKEN TANI ÖNEMLİ 

Erken tanı ile Kolorektal kanserin hem önlenebileceğini hem de tedavi edilebileceğini belirten Alabaz, kolon kanserinden binlerce insanın bilinçlendirme kampanyaları ile kurtulabileceğini belirtti. 

Her yıl Mart ayında kolorektal kanser konusu farkındalık çalışmaları yapmanın önemli olduğunu belirten Alabaz, hastalığın belirtilerinin günlük belirtiler olduğu için hastaların doktora başvurmakta geç kaldığını dile getirdi. 

Halsizlik, karın ağrısı, kabızlık, kansızlık, ishal gibi belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten Alabaz, her yıl dünya genelinde 1 milyon kişiye kolon kanseri tanısı konduğunu dile getirdi. 

MANGAL SEVENLER BUNLARA DİKKAT

Prof. Dr. Alabaz, kolon kanserinde kırmızı et pişirme tekniğinin çok önemli olduğunu belirterek mangal sevenleri de uyardı. Kırmızı etin çok yanmış ve az pişmiş olmasının kansere neden olabileceğini belirten Alabaz, mangal yaparken mutlaka 15 cm kuralına dikkat edilmesi gerektiğini, etin mangalda fazla kalmasının kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabileceğini dile getirdi. 

Alabaz aynı zamanda dumanlı, isli ve çok yanmış et tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Son Güncelleme: 21.03.2017 15:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.