20 Nisan 2015 Pazartesi 16:52
Masum sandığınız benlerin suçlusu: Güneş

Güneş ışınlarının zararlı etkisiyle, vücudunuzda artış gösteren ben oluşumu takip edilmezse birçok sağlık sorununun haberci olabiliyor. Özellikle günümüzde sık görülen cilt kanseri türlerinden biri olan malign melanomun oluşumunda benlerin etkisi büyük. Ani büyüyen ve renk değiştiren benlerin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İnci Mevlitoğlu, "Özellikle çok sayıda beni olanlar, beyaz tenliler, ailesinde benle ilgili problem yaşayanlar mutlaka benlerin haritasını çıkartmalı. Doktorun riskli gördüğü benleri de cerrahi girişim ile aldırmalıdır" diyor. Prof. Dr. İnci Mevlitoğlu, sonradan ortaya çıkan benlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: 
 Benler deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin bir araya toplanıp derinin üst tabakalarına göç etmesiyle oluşur. Vücudun her yerinde gözlenebilirler. Ciltle aynı hizada olabilecekleri gibi deriden kabarık, üstünde kıl gelişen formlarda bulunabilirler. 
 Bir kısmı doğuştan olan, bir kısmı ise sonradan gelişen benlerin sayıları çoğu kişide 1 ila 40 arasında değişmektedir. Ben oluşumuna, genetik faktörlerin yanı sıra dış etkenler de sebep olabiliyor. Güneş ışığı, solaryum, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı ve gebelik gibi hormonal faktörler de ben artışında büyük rol oynuyor. 

 

Son Güncelleme: 20.04.2015 16:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.