06 Ekim 2016 Perşembe 11:13
Minik Berfin ilik nakliyle sağlığına kavuştu

Lösemi nedeniyle kemik iliği nakli olan Berfin Güneş'ten beklenen güzel haber geldi. Nisan ayında uygun vericinin bulunmasıyla nakil şansı doğan Berfin’e, 3 Eylül’de kemik iliği transplantasyonu gerçekleştirildi. Ardından bir süre sağlık kontrolünde tutulan Berfin, taburcu oldu. 

Bugün Küçük Berfin’in sağlık durumuyla ilgili Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Berfin, annesi ve babasının da katıldığı toplantıda, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk de başarılı geçen nakil sürecini anlattı. 

Berfin Güneş’e Mart ayında lösemi teşhisi konuldu ve kemoterapiye başlandı. Ancak bir süre sonra ilik nakli ihtiyacı doğdu. Gerek hastane gerekse aile, onu hayata döndürmek için tüm Türkiye’ye ilik bağışı çağrısı yaptı. 

Berfin şanslıydı, çünkü 1 günde aranan verici bulundu. Üstelik verici hem 10’da 10 uyumlu hem de TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi)’ne kayıtlıydı. Herkesin yüreğine su serpen bu haber, Berfin’in tedavi olmasına dair umutları da artırdı. 3 Eylül’de kemik iliği transplantasyonu gerçekleştirilen minik Berfin, artık taburcu oldu.
Bugün Berfin’in sağlık durumuyla ilgili Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Berfin, annesi Burcu ve babası Mehmet Fehim Güneş ile, hastanenin Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk’ün de katıldığı toplantıda, Berfin objektiflere gülümseyerek; habercilerin nasılsın sorusuna “Bomba gibiyim!” yanıtını verdi. Herkesi güldüren bu cevabın ardından, eve gittiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Berfin, oyuncaklarını ve ‘uzun makarna’yı özlediğini de sözlerine ekledi. 

AYNI ÜLKE İÇİNDE UYUMLU VERİCİ BULMA ŞANSI DAHA YÜKSEK

Berfin’e yapılan ilik nakli ile bilgi veren Prof. Öztürk, bu tedavinin tüm çocuklara umut olmasını istediklerini belirtti. Öztürk, “TÜRKÖK hep inandığımız ve olması gerektiğini düşündüğümüz bir kurumdu. Son 2 yıldır da TÜRKÖK gerçekten çok önemli sorunlarımızı çözmede bizim paydaşımız oluyor. TÜRKÖK’ten donör bulmuş olmamız, Berfin’in ateşi çıktığı için 10 günlük erteleme sürecini kolaylıkla ayarlayabilmemizi sağladı. Çünkü kök hücreyi alacak merkez ile ilişkide olmak çok önemli. Donörün Türkiye’de olması bu nedenle işlerin çok daha kolay ilerlemesini sağladı. Bundan sonraki sürede umarız ihtiyaç olmaz ancak Berfin’e ek bir hücre tedavisi gerekirse yine ulaşmamız çok daha kolay olacak. Bu nedenle TÜRKÖK bizim için olmazsa olmaz” dedi.
"HEP BİRLİKTE BAŞARDIK"

Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, Berfin’in sağlığına giden yoldaki köşe taşlarını ise şöyle sıraladı: “Uygun verici bulunduktan sonra nakil sürecinin tamamlanmasının arkasında büyük bir ekip var. Kemoterapinin tamamlaması, arada yükselen ateş durumunun tedavi edilmesi, nihayet nakil servisine kabul edilmesi ve 40 gün süren bir nakil süreci… Berfin’in tedavi serüvenini keyifle hatırlayabiliyorsak bunun temelinde hemşiremizden psikoloğumuza tüm ekibimiz yer alıyor.” 

BUNDAN SONRASI EVDEN TAKİP

Berfin en az 6 ay boyunca evden takip edilecek. Bu süre içerisinde doku reddini baskılamak adına ilaç tedavisine devam edilirken, herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediği de kontrol altında tutulacak. 

İlk 3 ayın enfeksiyonlar açısından riskli olduğunun altını çizen Prof. Öztürk, bu nedenle ev koşullarının çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak 1 yılın sonunda çocukların bağışıklık sistemleri eski haline dönmeye başlıyor. Biz o dönemde, çocukluk çağı aşılarını da tekrarlıyoruz. Ondan sonra da günlük hayatlarına dönmelerine ve okula gitmelerine izin veriyoruz.”

Son Güncelleme: 06.10.2016 11:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.