06 Ekim 2016 Perşembe 11:15
Obezite tedavisinde robotik tüp mide cerrahisi

"Obezite vücuttaki yağ kütlesinin aşırı artması nedeniyle kişinin vücut ağırlığının olması gereken kilonun çok üzerine çıkmasıdır.

Obezite teşhisi konulması için kişinin vücut kitle indeksinin 35 ile 40 arasında olması gerekiyor. Bunun yanı sıra, aşırı kilo nedeni ile başka sağlık sorunlarının da yaşanıyor olması gerekir. Aşırı kilo ile birlikte diyabet, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları ve uyku apnesi gibi başka hastalıkların da başlamış olması gerekiyor.

Bu gibi durumlarda obezite ameliyatı ile birlikte diğer rahatsızlığın da tedavisine başlanması gerekiyor. Sadece obezite tedavisinden sonra bile diyabet, tansiyon ve uyku apnesi sorunlarında iyileşme görülmektedir."

Obezite tedavisinde tüp mide ameliyatı

"Obezite tedavisinde sleeve gastrectomy yani tüp mide ameliyatı yöntemi günümüzde daha fazla tercih edilmektedir. Bu ameliyat obezite kriterlerine uyan her hasta grubu için uygundur. Tüp mide ameliyatında midenin fonksiyonlarına hiçbir şekilde zarar vermeden yaklaşık üçte ikilik kısmı ameliyatla alınır. Obezite ameliyatı diyet ve egzersizle kilo verilemediği durumlarda uygulanması gereken ciddi bir operasyondur. Ameliyattan önce yapılan ayrıntılı tahlil ve kontrollerle hastanın ameliyat için uygunluğu araştırılır. Teşhis edilen diğer rahatsızlıkların da tedavisine başlanır."

Tüp mide ameliyatında robotik cerrahi avantajı

Doç. Dr. Bahadır Ege "Tüp mide ameliyatında kapalı teknikle yapılan ameliyatlarda robotik cerrahi uygulaması hem cerrah hem de hasta için çok önemli avantajlar sağlar.

Çünkü robotik cerrahi cerrah için üç boyutlu bir görünüme ulaşma imkanı sunar. Sunmuş olduğu üçüncü kol sayesinde cerrahın ameliyata daha fazla hakim olmasını da sağlar.

Robotik cerrahi sayesinde ameliyat bölgesi 4 kat daha fazla büyütülebilir, zor ulaşılan noktalara daha kolay ulaşılabilir.

Çok küçük bir keşiden girilerek gerçekleştirilen operasyon sayesinde hastanın dikiş ağrısı olmaz, kapalı teknik ile yapıldığı için komplikasyon riski düşer. Hasta operasyondan birkaç saat sonra rahatlıkla kalkıp yürüyebilir. Ameliyat sonrası hastaya özel hazırlanan beslenme listesi ile iki ya da üç ayda ortalama 30 ila 40 kilo verilebilir.

Bu süreçte hasta kontrol altında tutularak sağlıklı bir şekilde kilo vermesi sağlanır."

Son Güncelleme: 06.10.2016 11:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.