21 Kasım 2015 Cumartesi 09:29
Obeziteye Savaş Açan Gıdalar Nelerdir

 Uzmanlar, obeziteden etkin bir şekilde korunabilmek için doğru gıda seçimini yapılması gerektiğini belirtiyor. Peki, obeziteye karşı savaş açan gıdalar nelerdir?

Çağın hastalığı obezite Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada da ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, obezite ile mücadele de en korunma yolunun doğru gıda seçimi olduğunu belirtiyor.

Fazla kiloların çeşitli hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirten Genel Cerrahı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, sağlıklı ve fit olmak için, hareketli bir yaşam tarzının yanı sıra doğru besinleri tercih etmek de gerektiğini belirterek konuyla ilgili şunları söyledi:

Obezite birçok hastalığı da beraberinde getiriyor
“Obezite, diyabetten hipertansiyona, kalp hastalıklarından solunum yetersizliğine kadar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor.

Obezite ile mücadele yöntemleri içinde bilinçli egzersiz ve hareketli bir yaşam, doğru gıdaların seçimi önemli bir yer teşkil ediyor.”

Obeziteye karşı hangi gıdalar tüketilmeli?
“Obezite ile savaşta önerilen gıdalardan birisi yoğurttur.

Yoğurt, içerdiği yüksek protein ve kalsiyum oranı ile sağlıklı beslenme programlarının en etkili besinlerindendir.

Kalsiyum içeriği ile yağların yakımını destekleyerek depolanmasını engeller.

İçerdiği faydalı bakteriler sayesinde bağırsak sağlığında iyileşme sağlar ve metabolizma hızı üzerinde olumlu etkisi vardır.”

Yeşil çay yağ yakımını sağlıyor
“Yeşil çayın araştırmalara göre iştah baskılayıcı özelliği bulunuyor.

Yeşil çay, içerdiği antioksidan özelliği sayesinde özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azaltır, metabolizma hızını artırır ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar.

Kolesterol içeriği sebebiyle tüketimine dikkat edilmesi gereken kırmızı et, içerdiği yüksek protein miktarı sayesinde kas yapısını geliştirici ve metabolizmayı arttırıcı etki yapar.”

Metabolizmayı hızlandırmak için sebze tüketin
“Obezite ile mücadelede sebzelere ise önemli rol düşüyor. Sebzeler, yüksek orandaki lif içeriği sayesinde, tok tutucu ve iştah baskılayıcı özelliğe sahiptir.

Tüm bu özelliklerinin yanında kalorisi düşük olması sebebi ile sindirilirken verdiği enerji de yakılır. Metabolizmayı hızlandıran ve zayıflamaya yardımcı bu besinleri mutlaka beslenme planımıza ekleyelim.

Sağlıklı beslenme kişinin kilo vermesine ve iştahını kontrol etmesine her zaman yardımcı olacaktır.”

Obezite kronik hastalıklara davetiye çıkarıyor

Uzmanlar, aşırı kilonun diyabet, kalp damar hastalıkları ve kanser riskini artırdığının belirtiyor.

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tip 2 diyabetin yüzde 44’ü, koroner kalp hastalığının yüzde 23’ü ve çeşitli kanserlerin yüzde 7-41’inin gelişiminden sorumlu.

Yalnızca ABD’deki yıllık maliyeti 150 milyar doların üzerinde. Son yıllarda bağırsak florasının doğal yapısında bulunan bağırsak mikrobiyomu adı verilen mikroplardaki değişim de obeziteye katkısı oluyor.

Obezite yürüyüş bozukluğuna da neden oluyor

Yapılan çalışmalar, obez kişilerin adım aralığının kısalırken, yürüme hızı ve tek bacak üzerinde durma süresi ile bacağa yüklenme miktarının arttığını gösteriyor.

Yürüme sırasında veya ayakta yapılan aktivitelerde obez kişilerin ayak tabanına binen yükte ciddi artış olduğu biliniyor.

Fazla kilo ve hareketsizliğe bağlı gelişen bu bozuk yürüyüş tipi, kas, kıkırdak, eklem yapılarının olumsuz etkilenimi ve ağrılar, kişileri fiziksel aktivite önerilerini gerçekleştirilemeyecek hale dönüştürüyor.

Son Güncelleme: 13.08.2016 15:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.