09 Ekim 2016 Pazar 15:20
Özel sağlık meslek lisesi öğrencileri 5 bin TL ödemeyen staj yapamıyor !

 Bu ücreti ödemeyenler staj yapamayacak. Ücret, İstanbul ve birçok ilde talep edilirken, Ankara,Osmaniye, Balıkesir gibi bazı illerde alınmıyor. Uygulamadan yaklaşık 10 bin öğrenci etkilenirken, ücret ödemek istemeyen veliler çocuklarını okullara kaydettirmekten vazgeçiyor.

Uygulamayla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan bilgi almak istedik; bizi Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na yönlendirdiler. Buradaki yetkililer ise bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın bilgi verebileceğini söyledi. Tekrar Sağlık Bakanlığı’nı aradığımızda ise bizi yine Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na yönlendirdiler. Konuyla ilgili her iki kurumdan da bilgi alamadık.

İlk önce 1.000 TL’ydi

Uygulamanın başladığı tarihten itibaren pek çok değişiklik oldu. Öncelikle Milli eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokoller çerçevesinde hizmet veren bu okullarda öğrenim gören öğrencilere, 11. ve 12. sınıflarda beceri eğitimi ve staj için hastanelerde staj yapma zorunluluğu getirildi. Daha önce 4 yıllık olan protokoller, 2013-2014 öğretim yılına başlarken Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak 10 yıla çıkarıldı ve staj ücreti yıllık 1.000 TL olarak belirlendi. Sonra Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği kendisine bağlı hastanelerin tamamıyla okullar arasında yaptığı protokolleri iptal ederek okullarla bir veya iki hastane protokolü yaptı. 2015-2016 öğretim yılında bu rakam 4.000 TL’ye, 2016-2017 yılı içinde okulların açılmasına az bir zaman kala 5000 TL’ye çıkarıldı.

İcra tebligatı gönderiliyor

Bu durumun yarattığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla dün bir basın toplantısı düzenleyen Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER), Sağlık Bakanlığı’na zorunlu staj için hastanelerin talep ettiği ücrete müdahale etme çağrısında bulundu. Toplantıda konuşan ÖSAMDER Başkanı Ulaş Velioğlu, İstanbul’daki 70 özel sağlık meslek lisesindeki öğrencileri ilgilendiren stajyerlerden ücret talep edilmesi sorununu ilgili birimlerle paylaştıklarını kaydetti. Bugüne kadar sonuç alamadıklarını vurgulayan Velioğlu, binlerce öğrencinin staj yapamamakla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Stajyerlerin yasal olarak staj yaptıkları işletmede asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret alma hakları olduğunu dile getiren Velioğlu, “Kamu hastaneleri öğrencilerin yasal haklarını vermek yerine sigortalarını okullara yaptırıyor. Okullara gönderilen yazılarda staj ücretlerinin ödenmemesi durumunda öğrencilerin staja başlatılmayacağı, ödemeler aksadığı takdirde de stajlarının askıya alınacağı bildirildi. Bu durum öğrencileri mağdur ettiği okullarla velileri karşı karşıya getirmekte. Ayrıca okullarımıza öğrenciler üzerinden borçlar tahakkuk ettirilip icra tebligatları gönderilmekte. Sağlık Bakanlığı’nın duruma ivedilikle müdahale etmesi gerekiyor” dedi.

Hastanelere dava açılacak

Uygulamayla ilgili İdare Mahkemeleri’ne geçen yıl dava açtıklarını belirten Velioğlu, bu yıl da bir sonuç alınamazsa hastanelere karşı tekrar dava açacaklarını kaydetti. Ankara, Osmaniye, Balıkesir gibi illerde yer alan özel sağlık meslek lisesi öğrencilerinden staj ücretinin talep edilmediğini belirten Velioğlu, protokol dayatmasının ağırlıklı olarak İstanbul’daki okullara yapıldığını söyledi.

Özel Çapa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin kurucusu Maksut Konyar ise kamu hastanelerinin hukuksuz uygulamasından dolayı ciddi bir rant oluştuğunu dile getirerek, “Stajyerden kamu hastanesi 5.000 TL alınca özel hastaneler 9.000 TL alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde çalıştırdığın personelden stajyer de olsa ücret talep etmek gibi hukuk garabeti yok. Bu tek bizde yaşanıyor” dedi. TÜİK verilerine göre 100 binin üzerinde sağlıkçı açığı olduğuna değinen Konyar, “Bu kadar ihtiyacın olduğu bir ülkede sağlıkçı yetiştiren kurumlardan staj için fahiş bir ücret isteniyor. Bunun hukuksuz olduğunu kendileri de biliyorlar” dedi.

‘Staj ücretleri her yıl artıyor’

Havva Nur Yalçın (Öğrenci): Özel sağlık meslek liselerinde staj yapmak zorunlu. Staj ücretleri her yıl çok fazla artıyor. Pratiği hastanede yapmak istiyoruz ama staj ücretleri psikolojimizi ve motivasyonumuzu olumsuz etkiliyor. Ailelerimiz bu ücretleri ödemekte güçlük çekiyorlar. Biz de onlara yük olduğumuz için üzülüyoruz. Devlet okullarındaki öğrencilerle özel okul öğrencilerinin arasındaki bu çifte standardın kalkmasını istiyoruz. 

‘Kredi çekip ücreti ödedim’

Hayati Yalçın (Veli): Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Devlet okulu öğrencisinden staj parası alınmıyor, özel okulda okuyan öğrenciden para alınıyor. Geçen yıl staj ücretini ödemek için bankadan kredi çekmek zorunda kaldık. Bu yıl da mağdur durumdayız. Bizim çocuklarımız bu vatana hizmet edecekler. Devletin onları teşvik etmesini, staj yaptırmasını, cebine yol-yemek parası koymasını istiyoruz. Bizi zor duruma düşürmesinler.

Son Güncelleme: 09.10.2016 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.