21 Ekim 2016 Cuma 11:44
Prof. Dr. Erol Bolu, İyot eksikliğine anne karnında müdahale ne şekilde yapılır ?

İyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkabileceksağlık problemlerini engellemenin anne karnında iyot desteği ile mümkün olduğunu belirten Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Bolu, “21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü” nedeniyle konuya dikkat çekti. 

Prof. Bolu, Dünya Sağlık Örgütü’nün, yetişkin bireylerin günlük 150 mikrogram, hamileler ve süt veren annelerin 200-250 mikrogram, çocukların ise 50-120 mikrogram iyot alı¬mını önerdiğini söyledi. 

İyodun fazlası vücuttan idrarla atılıyor. Bu nedenle günlük idrar ile atılan iyot aslında kişilerin son 24 saat içinde aldıkları iyotun göstergesi. 

GÜNLÜK İYOT ALIMI 50 MİKROGRAM ALTINA DÜŞERSE

İyot, dağlık ve denizden uzak bölgelerde topraktan süzüldüğü için iyot eksikliğinin dünyada milyonlarca insanı etkilediğini belirten Dr. Bolu, “Günlük iyot alımının 50 mikrogram altına düşmesi ile tiroit yeterli hormon üretimini sürdüremez ve tiroit bezi büyümeye başlar. Zamanla yeterli üretim olmadığı için tiroit hormon yetmezliği; yani hipotiroidi ortaya çıkar” dedi. 

İYOT EKSİKLİĞİ ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN GELİŞİMİNİ ENGELLER 

Yeterli iyot alınmaması sadece tiroit hormon eksikliği değil birçok sağlık problemini beraberinde getirebiliyor. Diyetteki iyot eksikliğinin; normal nörolojik gelişme ve büyüme için tiroit hormonuna ihtiyacı olan anne karnındaki bebek ve çocuklarda gelişmeyi engelleyici bir durum olduğunu dile getiren Dr. Bolu, şunları söylüyor: 

“İyot eksikliği nedeniyle düşükler, ölü doğumlar, bebeklerde doğum anomalileri, perinatal çocuk kayıplarında artış, nörolojik ve psikomotor gelişim bozuklukları, yenidoğanda hipotiroidi, çocukluk ve ergenlik dönemi zihinsel ve fiziksel gelişme geriliği, tüm yaşlarda guatr, hipotiroidi, mental fonksiyonlarda zayıflık görülebilir. İyot eksikliği için en önemli dönem, gebeliğin başından 3 yaşına kadar geçen dönemdir.”

Son Güncelleme: 21.10.2016 11:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.