04 Haziran 2016 Cumartesi 13:08
Ramazana Doğru

BİTLİS (AA) - Bitlis Devlet Hastanesinde görevli beslenme ve diyet uzmanı Beyhan Topçu, ramazan ayına yönelik önerilerde bulundu.

Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftardan 2 saat sonra, ya da sahurdan 3 saat önce çay ve kahve tüketilmesi gerektiğini söyledi.

"Ramazan'da içilecek çay ve kahve suyun yerini almamaktadır" diyen Topçu, şöyle konuştu:

"Ramazan ayında uzun süreli açlığa ve susuzluğa bağlı olarak besin ihtiyacımızda bir artış görülmektedir. Vücudun vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Bununla beraber uzun süre açlıktan dolayıda su ihtiyacımız artmaktadır. Dolayısıyla çay ve kahve tüketiminde bir azaltmaya gidilmelidir. Bununla beraber günlük besin gereksinimi, vitamin ve mineral gereksimi artmaktadır. Çay ve kahveyle alınan yemeklerde vitamin ve mineral yeterince emilemez."

Ramazan ayının uzun süre aç kalmaya bağlı olarak metabolizma hızının yavaşladığı bir dönem olduğunu anlatan Topçu, şöyle devam etti:

"Sahurda ve iftarda kavrulmuş ve kızartılmış besinleri tercih etmiyoruz. Vücudun kolay hazmedebileceği besinleri tercih etmeliyiz. Ramazan'da alışık olduğumuz lezzetlerin başında tatlı tüketimi gelmektedir. Tatlı ihtiyacımızı mümkün olduğu kadar meyveyle gideriyoruz. İllede tatlı tüketeceksek de daha düşük kalorili tatlılar tercih etmeyiz. Tatlıyı bir ara öğün olarak tercih etmeliyiz. Sahurdaysa çorba, peynir, domates salatalık ve içecek olarak da süt tercih etmeliyiz. Yemekler pişirilirken katı yağlardan kaçınılmalıdır. Kavrulmuş besinlerden uzak durulmalıdır. İftardan sonra bol bol su tüketmeliyiz. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, ya da kepek ekmeği tercih etmeliyiz."

Topçu, "Şeker, hiper tansiyon, kalp ve kanser hastalığı gibi ilaç kullanımı zorunlu olan hastalıkları bulanan kişilerin oruç tutmasını uygun bulmuyoruz. Eğer oruç tutulacaksa da doktor kontrolünde tutulmalıdır." dedi.

Son Güncelleme: 22.08.2016 13:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.