14 Ocak 2016 Perşembe 15:43
Türkiye 'de Domuz gribi yüzde 16'da yükselişe geçti !

Bakanlıktan yapılan açıklamada Türkiye’deki grip hastalığı aktivitesinin belli bir sistem dahilinde ve tüm ülkeyi kapsayacak şekilde takip edildiğini belirtildi. Önceki gün toplanan sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu’nun şu değerlendirmeyi yaptığı belirtildi;

“Grip hastalığı Aralık sonundan itibaren görülmeye başlanmıştır. Bu sezonda 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 1261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunmuştur. Bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir.”

‘İlaç sıkıntısı yok’

“Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yoktur. Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İnfluenza her yaşta görülebilir. Risk gruplarındaki kişilerde hastalık ağır seyredebilmekte hatta ölümlere neden olabilmektedir.”

“Risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir. Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Gerekli olmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları önerilir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalıdır. El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir.”

Grip Bilimsel Danışma Kurulu

Üniversiteler, eğitim ve araştırma Hastaneleri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda görev yapan 22 akademisyenin katılımı ile oluşturulan Grip Bilimsel Danışma Kurulu rutin uygulama olarak yılda 2 defa; ihtiyaç halinde ise Kurumumuzun daveti ile uygun görülen zamanlarda toplanır.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde M.T isimli (35) bir kişi domuz gribi şüphesiyle gözetim altına alındı. Hastaya gerekli tetkikler yapılırken, hastane personeli ve acil servise gelen hasta ve yakınlarına maske dağıtıldı. M.T. hastanenin acil servisindeki tedavisi sürüyor. Hastane yönetimi ise açıklama yapmadı. 

Son Güncelleme: 14.01.2016 15:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.