14 Ağustos 2016 Pazar 15:09
Uyku İlaçlarını Dikkatli Kullanın!

Gece uyku boyunca hastanın beyin dalgaları, göz hareketleri, solunum ve kalp faaliyetleri, kanında oksijen yüzdesi ve kas aktivitesi kaydedilmesiyle, horlama, nefes durması, uyku kalitesi, kalp ritim bozuklukları ve diğer uykuyla ilişkili bozuklukların tanısı konulabilir. Kayıtlar incelenerek hastanın uykuda horlama, nefes durması, uyku kalitesi, kalp ritim bozuklukları ve diğer uykuyla ilişkili bozuklukların tanısı konabilmektedir.

Obstrüktif uyku-apne sendromun tedavisi hastalığın şiddeti ve diğer birçok göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Ana tedavi yöntemleri ağız içi araçlar, cerrahi tedavi ve CPAP tedavisi" diyerek, OSAS hastaların dikkat etmesi gereken kuralları şöyle.

1- Kilo verme: Aşırı kilo hastalığı en bilinen risk faktörlerinden biri. Kilo vermekle (en az 5-6 kg) belirtiler hafifleyebilmektedir. Uzman doktor tarafından denetim diyet ve uygun egzersiz programları ile kilo vermek mümkün.

2- Alkol: Yatmadan önce saatlerde alınan alkol uykuda apnelerin daha sık ve uzun süreli olarak ortaya çıkması sebep olduğu bilinmektedir. Alkol bu hastalarda uykuda ani ölüme sebep oluyor akşam saatlerinde alınmamalıdır.

3- Uyku ilaçları: Uyku ilaçları apnelerin sıklık ve süresi çoğaltabilmektedir. Bu sebeple uyku ilaçlı ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır.

4- Pozisyon: Tüm hastalar yaklaşık yarısında sırt üstü yattıklarında solunum durmaları çoğalmaktadır. Bazı hastalar horlama ve/veya solunum durmaları sadece sırtüstü yatarken ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda sırtüstü yatmalarına engel olacak şekilde sırta yastıklar veya pijamaya tenis topu yerleştirmek gibi önlemler almaları uykuda solunum problemlerini çözebilmektedir.

5- Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı neden olan patolojiler horlamayı yüzde 10-15 oranında çoğalmaktadır. Bu tıkanıklık için tedaviler horlama ve uykuda solunum düzensizliklerini bir miktar azalcaktır. Burun tıkanıklığın giderilmesi CPAP tedavisine uyumu çoğaltmak açısından önemli bir yardımcı tedavidir.
 

Son Güncelleme: 14.08.2016 13:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.