05 Şubat 2016 Cuma 16:03
Uzmanlardan H1n1 Virüsüne Karşı Öneriler

Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Elif Sargın Altunok, H1N1 virüsü hakkında önerilerde bulundu.

Altunok,  domuz gribinin şu anda oldukça gündemde olduğunu ve vakaların arttığı söyledi.

H1N1 virüsünü küçümsememek gerektiğini ve bu virüsün ölüme yol açtığını ifade eden, Altunok, şöyle konuştu:

"H1N1, ekim ayından başlayarak nisan ayına kadar devam eden bir dönemde yaygınlaşır. Hastalık, özellikle ocak ve şubat aylarında pik yapabiliyor ve en fazla vakaların görüldüğü aylar. Halk arasında domuz gribi olarak biliniyor ve artık mevsimsel bir grip. Bazı risk gurubunda daha ağır klinikle seyrettiği için ölüm vakaları görülebiliyor. Çocuklarda, gebelerde ve kronik hastalığı olanlarda özelikle domuz gribi daha fazla görülebilir. Domuz gribi vakalarında hepsi ağır seyretmiyor. Bazılarında domuz gribi erken atlatabiliyor."
Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla ildeki bütün doktorlara H1N1 eğitimi verildiğini anlatan, Altunok, "Farkındalığı artırmak adına hastanemizdeki bütün personellere H1N1 eğitimi vererek aşısını yaptırdık" dedi.

Yüksek ateş, kas eklem ağrıları, öksürük, baş ağrısı gibi şikayetleri olan hastalarda domuz gribi belirtileri olduğunu ve bu belirtileri olan hastaların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Altunok, şunları kaydetti:

"Virüs özellikle toplu ortamda sık görülür. Toplu ortamları kullandığımızda mutlaka ellerimizi sık sık sabun ve suyla yıkanması gerekiyor. Domuz gribinden korunmanın en önemli yolu aşı olmak. Hastanemizdeki bütün personellerimize aşı yaptık. Risk grubunundaki kişilerin mutlaka aşı yapılmasını öneriyoruz. Özellikle 6 ve 59 ay çocuklar, 50 yaş üstü insanların ve gebelerin aşı olmasını öneriyoruz. Domuz gribinin tedavisi var."

Son Güncelleme: 05.02.2016 21:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.